”Ludacris är i högform”

MUSIK

Jenny Seth listar årets bästa låtar

Foto: Ciara rider på basiga fullblodsbeat.

1 RIDE (CIARA FT. LUDACRIS)

R’N’B Inte sen Ginuwines ”Pony” har någon kommit undan lika snyggt med en så lättgenomskådad metafor för sex. Ludacris är i högform och söderns allra coolaste brud rider på The-Dreams och Tricky Stewarts långsamma, basiga fullblodsbeat som om hon vore Malin Baryard.

2 ALL OF THE LIGHTS (KANYE WEST FT. RIHANNA)

HIPHOP Rihanna på refräng, en kändisspäckad kör och pianospel från självaste Elton John bidrar till det mäktigaste spåret på årets mäktigaste album.

3 RIGHT ABOVE IT (LIL WAYNE FT. DRAKE)

HIPHOP Både titeln och den triumferande trumpetfanfaren i introt är befogade. Förutom himlen (och två pallplatser) finns ingenting ovanför Weezy och Drizzy.

4 SAKNADE TE HAVS (HÅKAN HELLSTRÖM)

POP Trots att han är för evigt förknippad med sjömanskostym är Håkan inte rädd för att frammana sin inre Taube och likna kärlek vid att drunkna.

5 KATY ON A MISSION (KATY B)

DANS/R’N’B En ung tjej från södra London lyckades tillsammans med Benga ta dubstep och uk funky till englandslistans övre skikt.

6 HEAVEN’S ON FIRE (THE RADIO DEPT.)

POP Lika arga texter och distade röster som vanligt men med ett mycket varmare sound än förut. Ljuvlig discopop à la Saint Etienne och Badly Drawn Boy.

7 IT’S BEEN A PLEASURE (BUN B & DRAKE)

HIPHOP Texas mest sympatiske rapveteran och årets hetaste hiphopexport från Kanada passar ödmjukt på att tacka för tiden i rampljuset.

8 ONE LIFE STAND (HOT CHIP)

DANS/POP Hot Chip är mästare på att börja sina låtar avigt i moll men sen låta dem veckla ut sig till perfekt soulig electropop. Årets största bar-dj-hit.

9 WHOA (JAHEIM)

R’N’B/SOUL Det spelar ingen roll att refrängen bara är wailande, ingen årsbästalista är komplett utan en honungslen Alla hjärtans dag-låt från soulballadskungen.

10 BLAZIN (NICKI MINAJ FT. KANYE WEST)

HIPHOP/R’N’B Det sönderhypade albumet blev något av en besvikelse men 2010 har ändå på många sätt varit fabulösa Nickis Minajs år.

11 STAY CLOSE (DELOREAN)

12 YAMAHA (THE-DREAM)

13 IN HEAT (JAVELIN REMIX)

(HEALTH)

14 RIVER EN VACKER DRÖM

(HÅKAN HELLSTRÖM)

15 LETTING GO (DUTTY LOVE)

(SEAN KINGSTON FT. NICKI MINAJ)

16 MISS ME (DRAKE FT. LIL WAYNE)

17 HOLD YOU (GYPTIAN)

18 YOU (GOLD PANDA)

19 DADDY FAT SAX (BIG BOI)

20 WHAT’S MY NAME (RIHANNA FT. DRAKE)