Herrklubben

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus till hiphopsamlingen Evolution

HIPHOP I år är det tolv år sen samlingen ”Sidewalk headliners” släpptes, dubbelskivan där bland andra Petter, Timbuktu, Ken, Feven och Looptroop samlades som framtidens hiphophopp.

The Salazar Brothers och journalisten Ametist Azordegan, en av SR Metropols hårt jobbande eldsjälar, kände att det var hög tid för en ny sammanfattning av scenen. Med ”Evolution” har rapentusiasterna lyckats samla nästan hela­ dagens Hiphopsverige på 27 spår. Stor, Mohammed Ali och Näääk, grymma unga förmågor som albumdebuterat de senaste åren, samsas med lite äldre rävar som Organismen, Mange Schmidt och Gonza.

Har förgrenat sig

Skivomslaget illustrerar det senaste decenniets tekniska framsteg, från mixer till laptop och vinylspelare till Ipod, medan låtlistan visar på själva musikens evolution. Hiphopen har förgrenat sig i Max Peezays grime, Maskinens och Safehouse Staffs electroinfluerade beats, Lazees hittiga rockrap och Movitz swingexperiment. Och killar som Henok Achido, Lazee, Adam Tensta och Allyawan bevisar att svensk rap på engelska numera håller internationell standard.

Utvecklingen har stått stilla

Som tidsdokument visar plattan tyvärr också hur utvecklingen på vissa områden stått helt stilla. Det är fortfarande försvinnande få tjejer med i leken (här endast representerade av Cleo och Izzy på ett spår). Och det fantasilösa soundet med 90-talsproduktioner, trista refränger och stel rap har än i dag många artister i ett järngrepp.

Bästa spår: Highwon ”Från hjärtat”.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN