Mamma mia, vilken succé

MUSIK

Nu sätts Björn & Bennys musikal upp i Las Vegas

Foto: GÅR FÖR UTSÅLDA HUS Björn & Bennys musikal Mamma mia går för utsålda hus på Broadway i New York. Det går så pass bra att man nu även planerar en uppsättning i Las Vegas efter nyår.

NEW YORK

Succen för Abba-musikalen ”Mamma mia” är enorm.

Och nu är det dags för neon-staden Las Vegas.

– Om ”Mamma mia” lyckas där är det unikt, säger Karalee Dawn.

Foto: Björn & Benny.

Hamburg, Tokyo, Sydney, Brisbane, Toronto, New York, London och Holland. Och ytterligare ett antal turnerande föreställningar världen över.

– I USA är det utsålda hus nästan hela tiden, ”Mamma mia” slår rekord efter rekord, säger Karalee Dawn på produktionsbolaget Boneau & Brown på Broadway.

Sätter rekord

Sex olika ”Mamma mia”-produktioner spelar i USA och musikalen är, förutom ”Lejonkungen” och ”The Producers” (”Det våras för Hitler”), den enda uppsättning som gör succé på Broadway.

På Orpheum Theatre i San Francisco drog den in rekordhöga 14,4 miljoner dollar (cirka 140 miljoner kronor) på bara 14 dagar.

Den har också slagit rekord genom att sälja biljetter för rekordstora summor under en vecka på teatrar i Los Angeles, Boston, Broadway, Philadelphia och Washington, DC.

Och i februari sätts Björn & Bennys ABBA-musikal upp i USA:s enorma underhållnings- och spelmekka Las Vegas, i nöjespalatset Mandalay Bay.

– Det är mycket ovanligt att Broadway-musikaler sätts upp i Las Vegas. De turnerande uppsättningarna brukar stanna där i några dagar eller en vecka, men sällan görs det en fast uppsättning, säger Dawn.

Kräsen publik

Det anses bero på att även om Broadway-musikaler är glättiga och käcka - är de inte tillräckligt glättiga och käcka för Las Vegas.

Enligt show-magasinet Variety spelade musikalen ”Chicago” på Mandalay Bay i ett år, i salongen som tar 1700 personer, vilket inte räknades som en succé.

”Chicago” var för mörk för familjepubliken i Las Vegas.

En ny uppsättning av ”Mamma mia” innebär en satsning med cirka 70 personer inblandade. I september börjar auditions för Vegas-uppsättningen och i februari börjar den spela och fortsätter så länge den lockar folk.

– Klarar den sig länge i Vegas är det riktigt fint, riktigt stort. Unikt,säger Karalee Dawn.

Var med på auditionen

Numera lägger sig sällan Björn och Benny i de olika uppsättningarna världen över.

– Men i Tyskland var Björn med i den sista auditionen, säger ABBA-taleskvinnan Görel Hanser, som hälsar att Björn och Benny är på semster och inte kan nås för en kommentar.

– Om de kommer att finnas på plats i Las Vegas vet vi ännu inte.

Fredrik Virtanen