Musik

Två danska skallar i en mixer

MUSIK

Junior Senior tog en mixer och körde ner sina favoritgrupper från de senaste åren. Resultatet blev årets partyplatta alla kategorier. Inte illa pinkat av två sexuellt och utseendemässigt totalt olika danskar från Jylland.

En är Junior.

En är Senior.

En är kort och smal.

En är lång och tjock.

En är bög.

En är straight.

Det är junior som är kort och smal och straight. Han heter egentligen Jesper Mortensen.

Senior är den andra. Han heter Jeppe Breum.

De är varandras motsatser i mycket men inte allt. De kommer både från Jylland och har tillsammans gjort årets partyplatta och en av årets bästa skivor över huvud taget. Så här gick det till: de tog en mixer och körde ner Rolling Stones, Iggy Pop, Marvin Gaye, B 52:s, The Cramps, Stevie Wonder, New York Dolls, Little Richard, The Band, Lee Hazlewood, Grandmaster Flash, Nancy Sinatra, Chuck Berry, Michael Jackson och skakade om som bara fan och hällde upp en musikalisk Long Island Ice Tea (det är den där drinken som innehåller typ alla spritsorter).

– När vi började hade vi som mål att bli ett primitivt popband. Det var runt 1998 och en våg av introverta band med Radiohead som förebild hade kommit. Vi ville motsatsen, pop som var up-beat och dansant, säger Junior.

– Vi gillar Radiohead. De är originella. Men kopiorna? Vår musik var en reaktion mot det, säger Senior.

De har lyckats. Bara titlarna säger vad det handlar om: ”Rhythm bandits”, ”Move your feet”, ”Chicks and dicks”, ”Shake your coconuts”, ”Boy meets girl”, ”C’mon”, ”Just shake it brother”, ”Dynamite”?

Världen svämmar över av artister som bekänner sig till en viss estetik. De kanske tillhör en scen. De kanske lutar sig mot en viss epok i pophistorien. Eller ett visst band.

Annat med Junior Senior.

– Vi gillar hits. Bra låtar. Jag bryr mig inte om tidsepoker eller vilken genre det är. Country, soul, rock ’n’ roll? Spelar ingen roll. Finns bara en regel: vi gör inte ballader, säger Junior.

Junior Senior slog igenom i Danmark med singeln ”Move your feet”. Nu väntar Europa och resten av världen på att förföras av denna sprudlande lyckliga dansgolvsfyllare.

– Vi ville göra nåt som lät gammal och hård soul. Andra vita artister vågar inte det. Ta Eric Gadd. Han gillar Marvin Gaye men låter sig inspireras av hans softa sidor. Vi gillar också Marvin Gaye, men när han är ruffig. Stevie Wonder? Samma sak, många gillar honom men vi gillar honom som han var på 60-talet: ung, hård, up-beat. Det var det vi ville göra, men på vårt sätt, säger Junior.

Junior Senior ligger i Danmark på det lilla indiebolaget Frog. De spelade in sitt album med minimal budget, det mesta är gjort i Jespers vardagsrum.

– Vi var jävligt oroliga. Vi var ju tvungna att sälja 800 exemplar för att bli kvitt med skivbolaget, hade vi sålt mindre hade vi fått betala ur egen ficka, ta banklån, säger Senior och skrattar.

Nu är oron över.

Jätten Universal har tagit licens på plattan och hård lansering väntar i hela Europa och i synnerhet i England där tron på bandet är total.

– Situationen är perfekt. Vi tillhör ett indiebolag i Danmark och gör precis vad vi vill, ingen kan styra eller ge oss order. Samtidigt har vi ett stort bolag i ryggen som hjälper oss att få ut vår musik i resten av världen. Nu ser vi fram emot att gå in och göra en ny skiva med bättre ekonomiska förutsättningar, nu har vi råd att ta kontakt med en del producenter vi vill jobba med, säger Junior.

Seriefigurerna tar över rockvideorna

I Junior Seniors video till ”Move your feet” ser vi inte herrarna själva, utan animerade figurer. Ett grepp som blivit rätt vanligt i musikbranschen. Här är några andra stjärnor som blivit tecknade.

Tore S Börjesson

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Musik