Drake

Jireel är en vårvind för svensk hiphop

Av: 

Per Magnusson

Jireel övar på posen från Drakes ”Take care”.
Jireel övar på posen från Drakes ”Take care”.

MUSIK

ALBUM Jireel är med sin poppiga trap och sina tidsenliga vardagsbetraktelser en välkommet modern artist. Debuten är lekfull, smittande och mycket lovande.

Betyg: 4 av 5 plus
Jireel
18
Nivy/Universal


HIPHOP I fjol blev hiphop världens största musikgenre.

Och mer imponerande: samtidigt har den lyckats behålla sin ställning som den roligaste och mest framåtskridande musiken.

Parallellt har den svenska scenen stundtals haft svårt att frigöra sig från sitt arv. Haft för stor respekt för några få inhemska förebilder och producenter. Där texterna velat massor har beatsen ofta halkat efter.

Under senare år har framför allt Cherrie utgjort ett fantastiskt undantag, tack vare att hon lyft blicken utanför landets gränser. Hennes hjärtsnörpande honungsstämma över mjuka produktioner har mer gemensamt med internationella akter som Jhené Aiko och Kelela än svenska kolleger. Cherrie har också fått stor uppmärksamhet utomlands, fast hon sjunger på svenska.

Cherries debutalbum kom våren 2016 och nu kommer Jireel, en ny vårvind för svensk hiphop.

Rågsvedsrapparen fick i januari ta emot pris som årets artist på P3 Guld-galan ur handen på bästisen Lamix, nyligen krönt till framtidens arist. Det var vackert att se de två pälsklädda kramas och gråta tillsammans på scenen; ett svensk raps generationsskifte i realtid.

Efter att som 15-åring fångats upp av Nivy-kollektivet har Jireel hunnit släppa en rad singlar och remixer och gjort över hundra spelningar. Debutalbumet ”18” släpps på hans 18-årsdag och ramas in fint av födelsedagsönskningar i första och sista spåret.

Vad är det då som gör Jireel till en så välkommet modern svensk hiphopartist?

Det mest uppenbara: han gör trap på svenska med tidsenliga vardagsbetraktelser.

Men också det oängsliga flörtandet med pop, i ordets mest moderna bemärkelse. Sättet han bygger sina hits på för tankarna till nutida raphits som 21 Savages ”Bank account” och Lil Pumps ”Gucci gang”. Precis som dem tillåter Jireel sina låtar att cirkulera kring en idé. En enda rad, ett enda beat, en enda stämning.

Och just som alla rappare av rang i post-Drake-eran flyter han snyggt mellan rap och sång. När han sjunger över studsiga, klistriga beats – som i ”Forca” eller ”Fast” – blinkar han inte så lite mot Drakes senaste två album.

Det gör ingenting.

Jireel har tillräckligt mycket lekfullhet, talang och personlighet för att man ska lyssna ändå.

”18” är en smittande, mycket lovande debut och förvänta er en snabb uppföljning från den – igen – så tidstypiskt produktive Jireel.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!

ANNONS EXTERN LÄNK

Julklappstips! Zlatans nya bok "Adrenalina" släpps snart – förbeställ här!

Sportbladet Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Årets 50 bästa låtar

ÄMNEN I ARTIKELN

Drake

Hiphop

Jhené Aiko

Rågsved

Håkan Hellström

P3 Guld