Agnes Carlsson

Agnes nya hit – ”en låtstöld”

Av: 

Helena Trus

MUSIK

Cazzi Opeia i bråk med Idol-kollegan – hotar med stämning

Agnes nya hitsingel anklagas för att vara ett plagiat.

Den forna ”Idol”-deltagaren Cazzi Opeias skivbolag har nu kontaktat sin amerikanska advokat.

– Det här är en riktig soppa, säger Cazzi Opeia.

I går släppte Agnes Carlsson, 24, sitt fjärde album ”Veritas”. Och anklagas samtidigt för låtstöld.

Den forna ”Idol”-deltagaren Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker Forssell, 23, påstår att den forna ”Idol”-vinnaren Agnes Carlssons nya hitsingel ”All I want is you” är ett plagiat av hennes egna nysläppta singel ”With you”.

– Det var en sådan chock när jag hörde hennes låt på radio, det var min refräng, vår hook. Det kan inte vara ett sammanträffande, låtarna är för lika. Jag pekar inte finger mot Agnes, jag ser upp till henne, men jag vet inte hur det här gått till. Jag kan inte låta en sådan här grej passera, säger hon.

”Är oacceptabelt”

Cazzi Opeias skivbolag Macho Records har nu kontaktat sin advokat i New York, som ska utreda hur de ska gå vidare.

– Det är något som är galet här, vi vet att Moa skrev den här låten innan de gjorde det. Någon annan måste ha hört låten, det är oacceptabelt. Det här handlar inte om pengar. Det finns en hederskod, man gör bara inte så här, säger producenten och skivbolagsägaren Niklas Olovsson på Macho Records.

Två dagar mellan släppen

De funderar även på att kontakta Stim (Svenska tonsättares internationella musikbyrå).

– Det kan också bli en stämning, det här är skandalöst, säger Niklas Olovsson.

”With you” släpptes den 30 augusti. Två dagar tidigare släpptes ”All I want is you”, som är skriven av bland andra Agnes Carlsson och hennes pojkvän Vincent Pontare. Redan den 4 augusti uppträdde Agnes med låten på ”Pride”.

När Nöjesbladet träffar Agnes hade hon ingen kännedom om anklagelserna.

– Jag har inte hört något om det. Det finns ju hur många låtar som helst som kan likna varandra. Det känns som om det är en stor grej för journalister att skriva om och något som vi artister inte bryr oss så mycket om. Men det är klart, är det helt en ”rip-off” så är det ju inte så kul, säger Agnes Carlsson.

Hur hanterar ni en sådan här grej?

– Vad det än är som händer sätter vi oss ner, pratar ihop oss och kommer fram till bästa lösningen.

Hyllades av Lady Gaga

Moa kom till kvalfinal i ”Idol” 2009.

2010 släppte hon debutsingeln ”I belong to you”. Hon har också gjort en cover på Lady Gagas låt ”Judas” som hyllades av såväl Lady Gaga själv som den världskände bloggaren Perez Hilton.

Är signad på Macho Records (Robin Lynch och Niklas Olovsson) som tidigare jobbat med Pink, Justin Timberlake och The Backstreet boys. I dag jobbar de bland annat med Cher.

Agnes vann ”Idol”

Vann som 17-åring ”Idol” 2005. Har tävlat i Melodifestivalen och ”Kör­slaget”. Sjöng på kronprinsessans bröllop.

2009 skrev hon på ett miljonkontrakt med skivbolaget Interscope i USA. Fick stort genomslag med ”Release me”. I går gav hon ut sitt fjärde album ”Veritas”, singeln ”One last time” klättrade snabbt upp på hitlistorna.

Så behandlas låttvisten

Peo Thyrén, informatör Stim, om hur processen kring plagiatanklagelser går till och om följderna:

”En låtskrivare kan stämma någon i ett civilrättsligt mål, om man anser att någon har plagierat ens låt. Detta är mycket ovanligt.”

”Följden av en rättslig process kan bli att en av låtskrivarna tilldöms rätten till verket. Om de anser att det är ett plagiat, tilldöms den som skrivit originalverket samtliga inkomster som det andra verket har gett och kan komma ge i fram­tiden.”

”Stim har också en bedömningskommitté som låtskrivare kan kontakta om man anser att en låt man har skrivit har plagierats. Stims bedömningskommitté är inte någon rättslig instans, utan kan enbart komma med utlåtanden om huruvida man anser att en låt är ett plagiat eller inte.”

ANNONS

Rea upp till 50 % hos Cervera! Passa på att klicka hem dina favoriter här!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Agnes Carlsson

Idol