Kodjo: ”Man blir som en liten familj”

avIsabel Norman

MUSIK

Programledarna om sina förväntningar på Musikhjälpen 2015

1 av 3 | Foto: JAN DANIELSSON/SVT
Gina Dirawi, Linnea Henriksson och Kodjo Akolor leder Musikhjälpen.

Nu har Musikhjälpen 2015 dragit igång.

En av årets programledare, Kodjo Akolor vet vad han förväntar sig under veckan i glasburen.

– Att skratta mycket och gråta en del, säger han.

I år riktas engagemanget mot klimatrelaterade katastrofer med temat ”Ingen ska behöva fly undan klimatet”. Musikhjälpen direktsänds från Linköping och årets programledare är Gina Dirawi, 25, Linnea Henriksson, 29, och Kodjo Akolor, 34.

Trots en intensiv vecka i glasburen tröttnar inte programledarna på varandra.

– Alltså, nej. Däremot en extrem saknad när det är över. Vi blir liksom ett, ingen som förstår en på samma sätt som de andra programledarna, och det är nästan lustigt hur man under veckan mer och mer saknar den som sover – eller bara gått på toa. Man vill ha varandra där hela tiden, säger Linnea Henriksson.

När börjar det bli tufft där inne?

– Efter sitt första nattpass är man nog extra mottaglig för de berättelser som kommer in och så klart är man en liten mosig trasa den sista dagen. Lite sömn, lite mat, inget nytt syre, tunga berättelser och så otroligt mycket kärlek. Det är bara att acceptera att det är alla känslor på en och samma gång hela veckan lång, säger hon.

Kodjo Akolor berättar att programledarna får en speciell relation till varandra.

– Det skapas ju alltid ett speciellt band mellan oss, eftersom vi alla sitter i samma båt och måste finnas där för varandra. Kort sagt så blir man som en liten familj som gör det här tillsammans, säger han.

”Hoppas på magisk och maffig upplevelse”

Programledartrion har också en del förväntningar på tiden i glasburen.

– Jag hoppas att människor blir påverkade. Att man lär sig mycket men samtidigt har kul under hela resan. Nu har vi chansen att verkligen göra något, och jag hoppas att alla tar chansen och följer med under denna galna vecka, säger Gina Dirawi.

Linnea Henriksson förväntar sig magi:

–Att det, precis som alla år, kommer bli en helt magisk och maffig upplevelse, säger hon.

Medan Kodjo Akolor hoppas på mycket känslor:

– Att skratta mycket och gråta en del. Men att få in alla dom olika bidragen till programmet och inspireras till att peppa folk ännu mer. Sist men inte minst att få in Nöjesbladets läsares engagemang, säger han.

”Måste hjälpa till att minska lidandet”

Är ni engagerade i frågan om klimatrelaterade katastrofer även privat?

Linnea Henriksson: ”Jag är absolut miljömedveten till en viss nivå privat, men jag kan väldigt lite om hur klimatrelaterade katastrofer faktiskt kan förhindras och förebyggas. Det känns jättebra att det är just det som är årets fokus, att vi kan vara med och förebygga.”

Kodjo Akolor: ”Absolut det är nog svårt att missa att klimatet har förändrats. Jag har anpassat allt hemma för att kunna ha så lite påverkan på miljön som möjligt. Det är alltid bättre att försöka vara en del av lösningen istället för att vara en del av problemet.”

Gina Dirawi: ”Absolut i den mån att ta hänsyn till att min livsstil påverkar klimatet och världen, det är något som ligger väldigt nära hjärtat. Många människor sätter sig över naturen och sin omvärld och den är väldigt sorgligt att se. Vi måste förändra vårat förhållningssätt till planeten, men samtidigt förstå att vi faktiskt kan lära oss att förhålla oss till klimatkatastrofer. Det finns många konkreta exempel på hur vi kan hjälpa till att minska det mänskliga lidandet, och det är väldigt viktigt att komma ihåg.”

ARTIKELN HANDLAR OM