Bekant men hoppfull rock med Ulf Lundell

Publicerad:
Uppdaterad:
Solglasögon på, dags att rocka igen.
Foto: Warner
Solglasögon på, dags att rocka igen.

MUSIK

SINGEL På ”Tranorna kommer” går Ulf Lundell ut och är glad igen. Det piggar upp.


Ulf Lundell
Tranorna kommer
Rockhead/Parlophone/Warner


ROCK När nyheten kom om Ulf Lundells rattfylla och det avslöjades att han hade kört berusad för att åka och hämta mer alkohol kändes det oroväckande mörkt. Hur mådde egentligen 69-åringen där nere i ensamheten på Österlen?

Gissningsvis låg ”Tranorna kommer” klar innan den incidenten men singeln – ett smakprov från nya sjuspårsalbumet som släpps nästa fredag – går glädjande nog i ljusare färger.

Efter fjolårets akustiska, sparsmakade och heminspelade ”Skisser” (där den här låten fanns med i akustisk version) är Lundell tillbaka i studion, med band och producenten Christoffer Roth, för ett stycke tämligen välbekant Lundell-rock i samma springsteenska skola som ”Ut i kväll”, ”En bättre värld” eller ”Ute på vägen igen”. Om än med en Waterboys-minnande fiol som snygg, lite oväntad krydda.

Låten är ett slags hyllning till våren och hoppet. Lundell sjunger öppenhjärtigt om att gå ”nerför trappan i kalsonger och mage”. Även om krämporna finns där i armbåge och knä, även om själen emellanåt kämpar, har livet gett dig ännu en dag och det är kanske ändå inte försent för något slags försoning. För ute på trappen går det att se tranorna och höra dem ”trumpeta sig upp emot norr”.

De som nu för tiden gärna målar in Lundell i ”griniga gamla gubbar”-hörnet tenderar att glömma bort att han fortfarande har den här sidan också, den som säger ”gå ut och var glad din jävel” och bättre än de flesta målar bilder av hur vacker och fantastisk både tillvaron och naturen kan vara, trots mänsklighetens alla problem och tillkortakommanden.

”Tranorna kommer” ritar absolut inte om några kartor men känns, likt ”Skisser” i fjol, ändå som ett inspirerat hälsotecken från rockartisten Ulf Lundell.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Publicerad:

LÄS VIDARE