Estelle, 7, såg Metallica – trots 13-årsgräns

Prinsessan var på Metallica på Ullevi i Göteborg – en konsert med åldersgräns

Metallica hade 13-årsgräns.

Ändå kunde prinsessan Estelle, 7, ta med sig sina föräldrar till konserten.

– I och med att kronprinsessparet och prinsessan Estelle var i en loge så var det enligt reglerna korrekt, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

En stoppades i dörren med sin 5-åring. En annan fick strikt nej från Live Nation att ta med sig sin son. Flera föräldrar har hört av sig till Nöjesbladet, upprörda över att de stoppades från att se Metallica tillsammans med sina barn när prinsessan Estelle, 7, lugnt kunde vandra in till spelningen på Ullevi.

Specialbehandling

Konserten hade 13-årsgräns och på Live Nations sajt skriver arrangören att åldersgränsen gäller även i målsmans sällskap. Men för kronprinsessan Victoria, 41, och prins Daniel, 45, gjorde man ett undantag. Genom att öppna upp ett specialutrymme som annars inte säljs till allmänheten, där ljudvolymen inte överskrider Folkhälsomyndighetens rekommendationer, kunde lill-prinsessan se James Hetfield, 55, och bandet framföra ”Nothing else matters” tillsammans med sina föräldrar utan att samtidigt riskera att skada sin hörsel.

– I och med att kronprinsessparet och prinsessan Estelle var i en loge så var det enligt reglerna korrekt. Det var anledningen till att de satt i en loge, att de skulle följa säkerhetsreglerna i och med att hon har lägre ålder. Det var en viktig del i planeringen så att Estelle skulle kunna följa med, med tanke på restriktionerna och åldersgränsen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

”Befunnit sig i en kontrollerad miljö”

När Prinsessan Estelle kom till Ullevi på tisdagskvällen hade hon också röda hörselskydd i händerna. Men åldersgränsen som Folkhälsomyndigheten har satt upp gäller oavsett om man har skydd eller inte. Enligt miljöbalken är det inte möjligt för en konsertarrangör att lägga över ansvaret för barnens hörsel på föräldrarna.

Därför bekräftar Live Nation att de öppnade upp ett specialutrymme som allmänheten inte hade tillgång till, där ljudvolymen var lägre.

”Vi kommenterar inte enskilda besökare, men i detta fall rör det sig om ett barn som befunnit sig i en kontrollerad miljö där ljudnivån understiger rekommendationen kring ljudnivåer från Folkhälsomyndigheten. Detta är en plats på Ullevi som inte finns tillgänglig till försäljning på evenemang. Kan inte kommentera ärendet vidare”, hälsar Alexander Kihlström, pressansvarig på Live Nation, i ett sms.

Publisert:

LÄS VIDARE