Per Magnusson

Vinterns vackraste popkultur speglar tonårskärlek

Fäll upp din midnattsblå hoodie och öppna tårkanalerna. Den vackraste popkulturen den här vintern speglar Den Stora Tonårskärleken.
Den ondaste sorten.

Tonåren har alltid haft en central plats i popkulturen; så tacksam att skildra på grund av sina stora känslor. Förälskelse. Förvirring. Avsaknaden av facit, förutom det längst bak i matteboken.

Av samma anledning är det en öppen dörr som gläntar till klichéer. Men när tonåren och – framför allt – den första skälvande förälskelsen skildras så fantastiskt som den här vintern finns ingenting att göra.


Det började redan före jul, med The XX ”On hold”. I videon hånglar pojkar och flickor och pojkar och pojkar hopplöst i solblekta soffor i Texas. Det slamras i skåpsdörrar. Hemmafester med sprit i plastglas. Leenden genom tandställning. Över dessa bilder sjunger Oliver Sim, med darr på rösten: ”And every time I let you leave/I always saw you coming back to me.”

I ett parallellt universum, Oslo, lördag 15.15: Isak och Even ligger på sängen och hookar i hoodies till det brittiska bandet 10cc och deras 70-talshit ”I’m not in love”. Det är den finaste scenen ur ”Skam”. Jag har vanligtvis svårt för konsensus men i fallet med den norska serien har jag anslutit till kosegruppen. Bröstkorgen har hoppat upp och ned så det känts som att hjärtat ska lämna kroppen där framför laptopen.

Skaparna bakom ”Skam” förstärker dessa emotioner med att subtilt och icke-underskattande ge musiken en huvudroll som trovärdigt reflekterar sina unga karaktärers musiksmak, oftast genom modern r’n’b men även via stickspår som Extremes ”More than words”.


Vad vinterns två vackraste popkulturella ögonblick har gemensamt är att båda – så jäkla på riktigt, med varje pormask osminkad – fångar förgängligheten i ung kärlek. Den som är för alltid i dag men förlorad i morgon.

The XX igen, i en refräng som kunde vara en avlägsen bön från din inre tonåring:


”I think you’re too soon to call us old

When and where did we go cold?

I thought I had you on hold”

Publisert: