De vinner Polarpriset 2017

Musikern Sting och Wayne Shorter vinner Polarpriset

MUSIK

Priset firar musik i alla dess former.

Det ena priset går till jazzmusikern Wayne Shorter, det andra till Sting.

1 av 6 | Foto: Polar music prize
Sting.

Buddhismen förenar dem.

Jazzen likaså.

Men medan Wayne Shorter är en av genrens giganter gick Sting (Gordon Sumner) vidare till The Police och solokarriär inom new wave och poprock.

Nu hedras de båda med årets Polarpris, som delas ut i en ceremoni i juni.

Wayne Shorter är född i Newark, New Jersey och har en 60 år lång solokarriär bakomsig likväl som gruppkonstellationer som Art Blakey’s Jazz Messengers, Miles Davis Second Great Quintet och Weather Report och samarbete med Joni Michell.

”Med sin saxofon är han en upptäckts-resande. Under en extraordinär karriär har han med sitt mod och sina visionära öron hela tiden sökt sig till de outforskade stigarna. Som soloartist har han gjort album under sex decennier och skrivit ett antal av jazzhistoriens mest outslitliga kompositioner. Utan tonutforskaren Wayne Shorter hade den moderna musiken inte borrat lika djupt”, skriver Polarpriskommittén i sin motivering.

Skyddar regnskogar med frun

Sting får priset för att ha ”kombinerat klassiskt pophantverk med virtuost musikantskap och en öppenhet för alla genrer och all världens klanger”.

”Det inre och yttre resandet har även präglat hans musik. Som medlem i trion The Police och därefter som soloartist har Sting aldrig slagit sig till ro och levt på gamla meriter, utan ankrat i fler musikaliska hamnar än kanske någon annan artist i sin generation”, skriver priskommittén i sin motivering.

– Jag är hedrad över att motta Polarpriset, vi ses i Stockholm i juni, säger han i en videohälsning till priskommittén.

Han är även känd för sitt arbete för mänskliga rättigheter genom Band Aid, Live Aid, Amnesty och regnskogsskyddsorganisation han grundat med sin fru.

– Sting har gjort fantastiska låtar, bara för det är han värd priset. Lyssnar man på hans låtar när någon annan framför dem framkommer kvaliteten i det som komponerats. Båda är musikaliska sökare, de har aldrig nöjt sig med det andra etablerat utan sökt vidare. De blev jätteglada och de kommer båda hit i juni, säger Alfons Karabuda, ordförande i Polar Music Prize Awards prisnämnd.

Experten dömer ut valet

Nöjesbladets musikexpert Markus Larsson dömde ut valet Sting som, inte orimligt men ändå tråkigt ,och föreslog artister som borde ha fått det före honom, Aretha Franklin till exempel.

– Jag blir jätteglad över uppmärksamheten och att man tar sig tid att nominera flera. Det är precis det vi vill, säger Alfons Karabuda.

Har ni en lista önskade pristagare som tackat nej?

– Vi har ingen väntelista. Vi har inget formellt krav på att en pristagare måste komma. Det vore tråkigt om en pristagare avsade sig priset men vi har aldrig varit med om en sådan situation, säger han.

Priset delas ut av kung Carl XVI Gustaf den 15 juni i Konserthuset i Stockholm.

– Nu ska vi producera den största upplevelsen i deras liv: Polarprisceremionin och middagen. Vi har börjat prata om vilka artister vi vill ha med, men inget är bestämt än, säger prisets vd Marie Ledin.

Hon är dotter till prisets instiftare, Stikkan Anderson.

– Pappa hade en nära relation till Wayne Shorter och var stor jazzfantast. Stikkan uppe i himlen nu är jättelycklig. Jag har en närmare relation till Sting. Jag är otroligt förtjust i honom och har sett nästan varje konsert när han varit i Sverige, säger hon.

FAKTA

Tidigare vinnare

2017 Wayne Shorter och Sting

2016 Max Martin och Cecilia Bartoli

2015 Emmylou Harris och Evelyn Glennie

2014 Peter Sellars och Chuck Berry

2013 Kaija Saariaho och Yossou N’Dour

2012 Yo-Yo Ma och Paul Simon

2011 Kronos Quartet och Patti Smith

2010 Ennio Morricone och Björk

2009 José Antonio Abreu & El Sistema och Peter Gabriel

2008 Renée Fleming och Pink Floyd

2007 Steve Reich och Sonny Rollins

2006 Valery Gergiev och Led Zeppelin

2005 Gilberto Gil och Dietrich Fischer-Dieskau

2004 B.B. King och György Ligeti

2003 Keith Jarrett

2002 Sofia Gubaidulina och Miriam Makeba

2001 Burt Bacharach, Robert Moog och Karlheinz Stockhausen

2000 Bob Dylan och Isaac Stern

1999 Stevie Wonder och Iannis Xenakis

1998 Ray Charles och Ravi Shankar

1997 Eric Ericson och Bruce Springsteen

1996 Pierre Boulez och Joni Mitchell

1995 Sir Elton John och Mstislav Rostropovich

1994 Nikolaus Harnoncourt och Quincy Jones

1993 Dizzy Gillespie och Witold Lutoslawski

1992 Sir Paul McCartney och The Baltic States