P3 Guld

Kritiserad musikgala redo att dra i gång

En av P3 Gulds stora stjärnor i häkte

Av: 

TT

Zara Larsson är en av de artister som uppträder under P3 Guld-galan. Hon har också chans att få pris i kategorin årets artist. Arkivbild.
Zara Larsson är en av de artister som uppträder under P3 Guld-galan. Hon har också chans att få pris i kategorin årets artist. Arkivbild.

MUSIK

Coronasäkrad – och kontroversiell. När P3 Guld-galan drar i gång i kväll sker det på hotell och med en av galans stora stjärnor i häktet.

Precis som många andra arrangörer har P3 brottats med coronarestriktioner. Galan, som normalt sett brukar hållas i januari, fick flyttas fram till mars och genomförs nu publikfritt på ett hotell, med artister och programledare på säkert avstånd från varandra, i olika rum.

Världsstjärnan Zara Larsson kommer exempelvis att framträda i hissen på hotellet medan Daniela Rathana och Oscar Linnros framför sin duett vid poolen.

Sitter frihetsberövad

Men covid-19 är inte P3 Gulds enda huvudvärk. Sedan nyårsafton sitter ett av galans stora affischnamn, hiphopartisten Yasin, frihetsberövad för stämpling till grovt brott. Han är nominerad till priser i kategorierna årets artist och årets hiphop/r'n'b – och när brottsmisstankarna blev kända uppstod en upprörd debatt där kritikerna menade att han borde fråntas nomineringarna.

Anna-Karin Larsson, områdeschef för Sveriges Radio, har i en tidigare intervju med TT försvarat beslutet att låta nomineringarna stå fast med att arrangörerna skiljer på verk och person.

– Vi tittar på hans musik, inte på var han befinner sig i livet just nu, även om vi förstår att det här är en fråga som engagerar många och som kan göra folk väldigt upprörda. Men P3 Guld är en gala där vi tittar tillbaka på musikåret som har varit och där var Yasin en av de mest profilerade musikfigurerna.

”Varit ett konstigt år”

Flest nomineringar till kvällens gala har Victor Leksell, som har chans att vinna i kategorierna årets artist, årets pop och årets låt. I en intervju med TT när nomineringarna offentliggjordes framhöll han att det var "superkul" att uppmärksammas, men sade samtidigt att det var svårt att njuta av framgångarna under pandemiåret.

– Det har varit ett så konstigt år, det har känts så overkligt. Jag har inte fått se folk eller höra dem sjunga med, men varje sekund kommer det någon ny delning på sociala medier.

Andra artister som har flera möjligheter att ta hem priser på galan är Miriam Bryant, Icona Pop och Jelassi.

ANNONS

Se ditt kreditscore, din budget och mycket mer. Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Nominerades inte – nu bojkottar han Grammygalan för alltid

ÄMNEN I ARTIKELN

P3 Guld

Zara Larsson

Yasin Abdullahi Mahamoud

Victor Leksell

Miriam Bryant

Jireel