En nervdallrande resa i lyssnarens psyke

Cult Of Luna med Julie Christmas på Debaser Medis i Stockholm i november.

Mattias Kling listar sina 10 bästa album från 2016

1. MARINER (CULT OF LUNA & JULIE CHRISTMAS)
Västerbotten-gruppens post-metal kan ibland framstå som ett planlöst vältrande i dundrande oömhet men samarbetet med den amerikanska sångerskan är snarare en hypnotisk ytterlighetsupplevelse. Tystnad och vrål skaver mot vartannat och leder kaos till kosmos. Även om titeln refererar till ett Nasa-lett sondprogram är ”Mariner” lika mycket en nervdallrande resa in i lyssnarens psyke som en utblick i det blå. Omdömet ”astronomiskt bra” känns för en gångs skull som en klar underdrift.

2. TEMPLE OF PHOBOS (VANHELGD)
”Ge upp, ge upp, sluta spring för ditt liv/Allt blod är nu spillt, allt hopp är förbi”. Att Vanhelgd i finalnumret ”Allt hopp är förbi” har gett 2016 en egen signaturmelodi är bara ett exempel på fjärde albumets förträfflighet. Mjölby-gruppens undergångsspäckade dödsmetall, lika svärtad som ruttet brun, förklarar resten.

3. FOR THIS WE FOUGHT THE BATTLE OF AGES (SUBROSA)
När mycket inom metalvärlden är idéfattigt och linjärt visar Salt Lake City-gruppen på en väg ut ur stagnationens återvändsgränd. Subrosas violindrivna undergångstoner känns som taggtråd runt magmunnen; intensivt suger de in en i en filmisk feberdröm man aldrig vill vakna ur. Fullkomligt omistligt.


4. THE FALL OF HEARTS (KATATONIA)
5. HUNTED (KHEMMIS)
6. THE CONRETE CONFESSIONAL (HATEBREED)
7. GORE (DEFTONES)
8. THE SYNARCHY OF MOLTEN BONES (DEATHSPELL OMEGA)
9. SHRINES OF PARALYSIS (ULCERATE)
10. ATOMA (DARK TRANQUILLITY)

ANNONS

Följ ämnen i artikeln