Wyclef Jean vill bli prins

MUSIK

Varför ringer inte prinsessan Victoria mig?

Han blev kung på Skansen.

Nu vill han bli prins i Sverige.

– Varför ringer inte prinsessan Victoria mig? säger Wyclef Jean.

Det var på en beryktad efterfest på Café Opera förra året som den partyglada rapstjärna från gettot i USA friade till Sveriges kronprinsessa, lika partyglada Victoria.

Sedan dess har det hänt – ingenting.

– What’s up with that? Hon har ju fortfarande inte ringt. Fråga henne vad det är frågan om. Jag skulle ge upp mitt liv i New York och flytta till Stockholm direkt, säger Wyclef Jean.

Vickan – anse dig härmed underrättad.

Wyclef är i Sverige för att framträda hos Lasse Berghagens ’’Allsång på Skansen’’. Ett folkligt forum för den gemytlige hiphoparen att göra reklam för sitt nya album ’’Masquerade’’.

Men han ser också en koppling mellan svenssonprogrammet och sin egen musikkultur.

– Det handlar om att få publiken delaktig. Mycket av hiphop och rapmusik går ut på just det – låt oss göra det tillsammans. Så ’’allsång’’ är mycket viktigt, även när jag uppträder.

Samtidigt som att Wyclef är en av världens största artister är han en hett eftertraktad producent.

Efter lyckade samarbeten med bland andra Mick Jagger och Tom Jones köar stjärnorna för att få arbeta med Wyclef.

– Jag är uppbokad i två år framöver. Jag jobbar sex dagar i veckan, 18 timmar per dag. Men det är så jag vill ha det.

Några samarbeten med svenska artister är dock ännu inte aktuella. Faktum är att Wyclef inte har någon vidare koll på svenska artister eller svenskt musikliv. I alla fall nästan.

– Sverige är enormt mäktigt inom popmusiken. Alla vill ju komma hit och jobba med svenska producenter och låtskrivare. Det är verkligen imponerande. Men jag skulle gärna vilja jobba med en svensk artist. Det gäller bara att hitta den rätta.

Så till den obligatoriska frågan. Eller ’’Star wars-frågan’’, som Wyclef kallar den.

– Ja, eftersom en ny Fugees-skiva är den mest emotsedda nöjesprodukten sedan de nya Star wars-filmerna. Men jag kan faktiskt se det hända snart. Vi pratar och det är positivt. Den kommer garanterat inom två år, säger Wyclef.

Klas Lindberg