Läsarna tycker bra om Spotify

avLinda Cederberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Läsarna reagerade starkt på Ugglas utspel mot musiktjänsten Spotify

Magnus Uggla rasar mot musiktjänsten Spotify och skivbolaget Sony Music. Aftonbladets läsare håller inte med, utan rycker ut till Spotifys försvar. Nära 80 procent av läsarna svarar att de tycker bra om tjänsten, bara 3,8 att de tycker att den är dålig. Flera läsare tycker också att Uggla är girig.

- Hur många gånger ska Uggla ha betalt, skriver signaturen Sunsken, 43 år.

Foto: Ulf Höjer
Aftonbladets läsare håller inte med Magnus Uggla i hans kritik mot Spotify.

Magnus Uggla går till hårt angrepp mot Spotify och skivbolaget Sony Music i dagens Aftonbladetartikel. Han tycker att han får för lite betalt för låtar som spelas via Spotify, och har därför tagit bort dem från tjänsten. Uggla anser att tjänsten egentligen är bra, men är upprörd över att skivbolaget Sony Music sålt ut musiken för billigt.

- Jag blir hellre våldtagen av Pirate Bay än rövknullad av Hasse Breitholtz och Sony Music, skriver han på sin blogg.

Aftonbladets läsare har en hel del att säga i saken. Vid halv tre-tiden på torsdagseftermiddagen hade över 170 kommentarer lämnats och i dem debatteras musiktjänsten och skivbolagens vara eller icke vara. Många läsare håller med Uggla i aggressionen mot skivbolaget, men han får ytterst lite medhåll i sin kritik mot Spotify.

Flera läsare tycker att det är dubbelmoral av skivbolagen att stämma människor som laddat ned olagligt från Pirate Bay, samtidigt som man, enligt Uggla, blåser sina egna artister på pengar.

Signaturen snigel22, skriver: ”Allt handlar om Sony och deras usla ersättning till artister, men framför allt deras äckliga dubbelmoral. De köper in sig i Spotify billigt som tusan, genom sänka ersättningen till artisterna. De använder sina artister som badrumsmattor. OCH dessutom stämmer man sedan Piratebay i allt det här?? Herregud. Dubbelmoral alá-bama.”

Turbo000, skriver: ”Skivbolgen som tyckte de var så synd om deras artister för att de inte får några pengar när man laddade ner.... Vad gör de nu de spottar sina artister i ansiktet och tjänar ännu mer pengar!”

Andra läsare tycker att Uggla är girig.

Sunsken, 43 år, skriver: ”Hur många gånger ska Uggla ha betalt? Jag köpte de flesta skivorna på vinyl när de släpptes. Jag har varit på ett par konserter och betalat för att få lyssna på samma låtar. Jag köpte ett par av skivorna på CD på nytt. Lyssnar jag på Ugglas låtar på radio ska han ha stimpengar. Han får också stimpengar om jag lyssnar på låtarna på min dator på jobbet. Sedan får han nu pengar för samma låtar från Spotify - och gnäller på att det är för lite.”

Amiga, 39 år, skriver: ” Här ser man att en del artister tänker helt fel, istället för att få lite betalt, är dom hellre utan pengarna. Girigare än så går det nästan inte att bli, jo man kan vara skivbolag då är man girigare...”

Några läsare tycker att det är anmärkningsvärt att Hasse Breitholz så öppet talar om gemensam prishöjning.

Thomaz, 52 år, Hägersten skriver: "Det var ju klartext från Sony:s Breitholz: Först låga priser för att locka kunder och sedan gemensamma höjningar! Hallå KONSUMENTOMBUDSMANNEN....här talas det i klartext om både oetisk marknadsföring och kartellbildning."

Det finns också några få som håller med Uggla i kritiken mot Spotify:

Signaturen nitrojon, 41 år, skriver: ”Det är uppenbart att Spotify är rena bondfångare. Är det inte kriminellt? "Administrationen" gamar åt sig och artisterna får slåss om brödsmulorna. De stjäl fast på "lagligt" sätt.

Signaturen DJ, 21 år, skriver: Magnus Uggla har ju rätt.99 kronor i månaden per användare, och det ger tillgångtill alla låtar hur många gånger som helst under den månaden. Artisterna förlorar lika mycket pengar på en sån deal som på illegal nedladdning. 99 kr per person och månad som ska delas ut till alla artister som finns på Spotify är en spotstyver och knappast ett bra substitut till skivförsäljningen. Åtminstone inte för artisterna.

Debatten om Spotify och skivbolagens relation till artisterna tar troligen inte slut med Ugglas utspel.

Läsarengagemanget är stort, vare sig man är för eller emot.

Publicerad: