Musik

Kirk: På turné får man sova

Av: 

Jon Forsling

MUSIK

Metallica – numera ett gäng trötta pappor

Från hårt supande festprissar till familjefäder som längtar hem till sina barn.

Metallica har vuxit upp – och använder numera sina turnéer till att få vila ut.

– Förr var vi helt slut när vi kom hem från vägarna. Nu är det tvärtom, säger Kirk Hammett, 46, till Nöjesbladet.

Hammett har två små barn hemma i San Francisco.
Hammett har två små barn hemma i San Francisco.

Tre veckor.

Så lång paus tog Metallica mellan sin tre månader långa USA-turné och sin ännu längre Europaturné – 46 spelningar på fem månader – som sparkade igång i Nottingham i går.

Eller ”paus” förresten; enligt gitarristen Kirk Hammett längtar medlemmarna numera efter att åka ut och turnera – så de ska få sova ordentligt.

05:00 – dagen börjar

– Jag har två små barn nu. Att vara hemma med min familj och umgås med barnen tar mig till ett mentalt ställe som är så otroligt långt borta från allt som har med Metallica att göra, säger han på telefon från Nottingham.

– Men man får inte sova ut direkt. Mina dagar börjar klockan fem hemma. Sen när barnen har gått och lagt sig hinner jag på sin höjd kolla lite e-mail, ta ett glas vin med min fru och sen sova i kanske sex timmar, fortsätter han.

Festar med John Blund

Annat är det på turné. Medlemmarna i Metallica – som alla har två eller flera barn – vänder numera rockstjärnelivet ryggen och festar med John Blund i stället.

– När vi i bandet träffades i dag igen, efter tre veckor hemma med våra familjer, sa vi alla samma sak: ”man, jag behöver vila lite nu”. På turné gör man lite intervjuer, spelar giget, tar några drinkar och sover åtta timmar varje natt, säger han.

Svenska fans har tre chanser att se Metallica i år. Den 18 juli spelar de Hultsfred med musikfestivalen Sonisphere, men redan nästa helg gör de två kvällar i Globen.

– Det ska bli jäkligt kul, Stockholm är alltid en cool stad att vara i, säger han.

Hur funkar de nya låtarna från ”Death magnetic” live?

– Väldigt bra, de behöver inte skämmas bredvid våra gamla grejer. Gigen tappar inte i intensitet när vi lirar dem, tvärtom.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: