Så låter Lady Gagas kommande ”Artpop”

avMarkus Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Galet kaos när stjärnan spelade nya plattan för fansen

1 av 4
Lady Gaga uppträdde med singeln ”Applause” på MTV- galan i New York i somras.

Det blir naturligtvis ingen vanlig presskonferens.

Inte med ”Mamma monster”.

Lady Gaga kastar av sig pälsen och far omkring som ett skållat troll i underkläder bland fansen nere på dansgolvet.

På papperet ser det pisstrist ut.

En happening där Lady Gaga spelar upp sitt nya album ”Artpop” för specialinbjudna fans och journalister? Plus en presskonferens där frågorna och svaren översätts till tyska?

Det är för övrigt bara fansen, de som stolt går under namnet Little monsters, som får ställa frågor. Pressen får vänligt men bestämt lämna ifrån sig smartphones och diktafoner och titta på showen från sidan.

Och nån slags show blir det.

När dj:n trycker på ”play” störtar Lady Gaga rakt ut i publiken med en filmkamera och filmar allt och alla och allra helst sig själv. Hon mimar och skriker varenda textrad. Musiken dånar mellan cementväggarna. Hon och alla andra dansar arslet av sig.

Scenerna när jäktade vakter skyddar eller bär runt stjärnan påminner om Beatles i ”A hard days night”. En svans av hysteriska små monster följer efter i full galopp.

Alla får tuppjuck

Majoriteten hör låtarna för första gången. Reaktionerna blir ett sorts test för hur effektivt och direkt musiken träffar hjärtat och benen.

I den bullriga miljön är det svårt att hitta melodier och refränger med samma karat som hitsen på debuten ”The fame”. Men flera spår, däribland ”Gypsy”, får fansen att förenas i ett kollektivt tuppjuck.

Lady Gaga, som för ögonblicket har spetsig mustasch och liknar en mix av konstnären Salvador Dalí och Robyn, samlar ihop sig och sätter sig i en fåtölj och undrar:

– Har ni några jävla frågor?

Lady Gaga har valt lokalen med omsorg. Berghain, som ligger i ett övergivet kraftverk mellan stadsdelarna Kreuzberg och Friedrichshain, är en berömd nattklubb. Hedonismen är världsberömd. ”Mamma monster” brukade festa här långt innan hon blev monstrens mamma. Men i kväll har ingen gummimask eller sex i mörka hörn. Fansens frågor är mer lååååånga kärleksförklaringar som Gaga försöker svara på så gott och artigt och allvarligt hon kan.

– Vad sa du? Om ”Artpop” vore en middag? Vilka låtar skulle jag välja till förrätt, huvudrätt och dessert? Jag kan tyvärr inte dela upp min passion i tre delar.

Hur kommer det sig att du gör en duett med R Kelly?

– Har inte alla stannat uppe och blivit hög och lyssnat på R Kelly hela natten? Jag ville göra en riktigt r’n’b-låt och då måste man ringa kungen av r’n’b. Jag behövde hans välsignelse. Vi har en stor och ömsesidig kärlek och respekt.

Kastar upp smink

Lady Gaga återkommer ofta till sin avsky för hatet på internet och sin beundran för Andy Warhol. Det är hennes förebild och allt hon gör utgår från Warhols fascination för konst och pop och konsumtion. Med "Artpop" ville hon skapa en ren känsla av pur glädje och adrenalin tillsammans med musikproducenter som RedOne och konstnärer som Jeff Koons.

– Konst är disciplin och passion och hårt arbete och lojalitet och idéer och ärlighet och ännu mer hårt arbete. Konst är för helvete inte att ta en bild med en smartphone.

När fansen börjar hylla Gaga genom att bland annat kasta en liten tub smink på henne tar hon lugnt upp förpackningen, säger ”inget mer sånt scheisse” och strösslar glittret över sitt ansikte. Få artister berömmer och lyfter och hyllar sin publik lika mycket och med samma rörande värme. Mot slutet känns frågestunden som en självhjälpskurs med svordomar.

Enormt jubel

– Jag har gått igenom många missbruk. Jag har haft depressioner. Jag har haft ätstörningar. Men utan er skulle jag förlora min tro. Ni är min religion. I er ser jag Gud.

Jublet blåser nästan bort hennes mustasch.

Markus Larsson: Så låter ”Artpop”

Gaga i trailern till ”Machete Kills”.

1. Aura

Ravepop som påminner om ”Bad romance”. Robotröster mässar om dans och sex.

2. Venus

Klassisk Gaga-banger som skulle ha varit albumets andrasingel. Beatsen känns lika distinkta som en refräng.

3. G.U.Y.

Väldigt Madonna. Väldigt ”Paparazzi”. Lika upplyftande som arenahouse.

4. Sexxx dreams

Det mesta på ”Artpop” handlar om adrenalin och energi. Här pepprar eurosyntharna varandra som i en slutstrid i ”Stjärnornas krig”.

5. Jewels n’ drugs

Disco möter tung hiphop. Gästerna T.I., Too Short och Twista tävlar om vem som rappar snabbast.

6. Manicure

Hårdaste poplåten som har gjorts om manikyr? Mycket möjligt.

7. Do what you want

När Gaga vill göra r’n’b ringer hon upp genrens kung R Kelly. En liten upplevelse i sig att höra R ”eh-eh”-stamma som Rihanna.

8. Artpop

En mörk nattstämning svävar över låten. Som om en house-dj försökt göra mjuk FM-rock.

9. Swine

Rock’n’roll. Utan gitarrer. Musiken skränar som dubstep.

10. Donatella

Gagas hyllning till italienska modedivan Donatella Versace. Verserna är knallhårda, refrängen vill ligga etta på Spotify. ”I’m blond, I’m skinny, I’m rich and I’m a little bit of a bitch.”

11. Fashion!

Glamourpop, skräddarsydd för catwalks och modevisningar.

12. Mary Jane Holland

Lika mörk som Depeche Mode. Precis som Dave Gahan vill låten få arenor att veva taktfast med armarna.

13. Dope

Pianoballad om att fucka upp. Atmosfären liknar Lana Del Rey.

14. Gypsy

Har redan hunnit bli fansens favorit. Ett självklart extranummer på de kommande konserterna. Kan döda varenda show.

15. Applause

Gaga i videon till ”Applause”.

Ljud som låter vintage Nintendo verkar vara haute couture för hitlistorna även i år.

Pojkvännen spelar brandman i tv-serie

Namn: Stefani Joanne Angelina Germanotta.

Också känd som: Lady Gaga

Också känd som, volym två: Mamma monster.

Ålder: 27.

Bor: Lägenhet i New York.

Familj: Mamma Cynthia, pappa Joe, systern Natali, pojkvännen Taylor Kinney.

Kuriosa: Den mycket manliga hakan Taylor Kinney spelar brandmannen Kelly Severide i tv-serien ”Chicago fire”.

Aktuell: Med nya skivan ”Artpop” som släpps 11 november. Precis som Björk och Jay-Z kommer albumet även bli app med bonusmaterial och videor och chat och spel och annat godis för ”svepa med fingret på en skärm”-generationen.

Diskografi: ”The fame” (2008), ”The fame monster” (2009), ”Born this way” (2011).

Publicerad: