Amanda Winberg

Amanda Winberg: ”Jag ifrågasätter mig själv”

Av: 

Frida Söderlund

MUSIK

Nu är rädslan Amanda Winbergs största drivkraft

Hon tänkte ”kan jag verkligen?” – men gjorde det ändå.

Nu är rädslan Amanda Winbergs största drivkraft.

– Att ha självförtroendet var det enda kravet jag satte på mig själv, säger hon.

Amanda Winberg är elva år gammal och kommer försent till sin skolavslutning.

Ögonen är rödgråtna, hon vet vad hon vill men tvivlar på att hon kan. De har skrattat åt henne förr och hon är rädd att de ska göra det igen.

Men hon ställer sig där ändå, framför klasskamrater och lärare och föräldrar – framför allt det som gör henne rädd – och sjunger.

– Jag minns det så väl, hur jag inte ville gå dit. Jag hade en sån sjuk prestationsångest, jag grät jättemycket innan. Jag var rädd för att känna mig utsatt. Det var jättetufft, men jag är stolt att jag gjorde det. För min egen skull, säger hon.

– Och det var då jag började bygga på det, att det inte spelar någon roll vad folk har sagt eller kommer att säga när jag sjunger, jag gör det här för att jag älskar det. För att det här är vad jag vill göra med mitt liv.

”Behövde bevisa”

Åtta år senare är känslan och platsen en helt annan.

Bakom scenen i Globen lovar den kommande ”Idol”-tvåan sig själv att gå upp på scenen med ett självförtroende hon bestämt att ingen annan kan knäcka. Med en miljon tv-tittare, livepublik och jury är hon egentligen mer utsatt än någonsin.

Men tvivlet som fanns innan ”Idol”-auditionen samma vår, och nervositeten som finns inför varje framträdande, eldar i slutändan bara på passionen hon känt sedan barnsben.

– Att ha självförtroendet med mig var det enda kravet jag satte på mig själv innan jag sökte. Jag ville verkligen känna att jag var trygg i det. För jag har lärt mig från de situationerna när jag var yngre att det viktigaste som finns är att jag tror på mig själv, säger hon.

– Så innan jag sökte hade jag förberett mig väldigt mycket mentalt. Musiken tog upp för mycket av den jag var för att jag skulle kunna låta det passera. Jag behövde en stor utmaning för att bevisa för mig själv att jag faktiskt kunde.

Inte rädd för rädslan

Debutsingeln ”Shutdown” är äntligen här. Det är Amandas vision, hennes kärlek till att förena hiphop och pop, som fått utrymme att höras. 19-åringen lämnade Kungsbacka för Stockholm så sent som i förra veckan. Om hon är nervös? Ja. Men inte på samma sätt.

Det känns som att du använder rädsla som en drivkraft?

– Absolut, för det är rädslan som är utmanaren. Oavsett vad man gör är sakerna man är rädd för det som kommer att göra en starkare. Jag känner att de känslorna inte är värda att knuffa åt sidan eller gömma undan av anledningen att man är rädd för rädslan, säger hon.

– Utmanar man den utmanar man sig själv. Jag försöker göra det så mycket jag kan.

”Ifrågasätter mig själv”

Hur har du tränat upp självförtroendet?

– Framför allt genom att inte vara rädd för att känna jobbiga känslor. Jag låter de finnas och ser det som en utmaning. Om jag känner mig osäker tänker jag inte att jag inte får känna så, utan jag tänker "okej, det här är helt okej. Men varför känner jag såhär och vad kan jag göra åt det?". Att inte vara rädd för det jobbiga är jävligt viktigt, säger hon.

Ibland undrar hon fortfarande, om hon vill eller vågar, men hon vet att det är någonting bra.

– Jag ifrågasätter mig själv, men det är viktigt också. För det är då jag kan svara mig själv, att ”ja, det kan jag”. Nu får jag lägga tid och energi på det jag tycker om i mitt liv. Något som får mig att må väldigt, väldigt bra. Jag är mer i stunden nu än att längta efter något. För nu har jag precis det jag har längtat efter.

Det här är Hashtag Queen

Sociala medier kryllar av dem, taggarna och orden som tillåter tjejer att ta plats. Under "Queen", "Girlgang", "Girlboss" och "Girlpower" ger unga tjejer sig själva utrymme – och styrka.

Nu tänker vi göra samma sak.

I "Hashtag Queen" möter Nöjesbladet framgångsrika och inspirerande tjejer för att låta dem prata till punkt. Om livet, framgångar och hur man går sin egen väg – utan att be om ursäkt för det.

Amanda Winberg om...

... nya singeln "Shutdown":

– Jag hade en tydlig vision om vad jag vill. Jag ville låta hiphop och pop mötas på ett sätt som jag tycker är intressant. Det är rätt första låt för mig. Fokuset har varit att hitta ett uttryck för vad som är jag. Och den här säger "det här är jag, jag lyssnar på mig själv och gör det jag vill".

... varför hon måste tro på sig själv:

– Det är viktigt inte bara för att må bra, utan också för att kunna prestera. Om jag ska kunna stå på scenen och vara övertygande måste jag känna det. "Jag ska stå här, jag får vara här, jag förtjänar att stå här". Jag vågar tänka på de sakerna.

... hela "Idol"-resan:

– Jag är väldigt stolt och väldigt glad över att jag tog chansen. Just för att jag inte har någon erfarenhet, jag har ingen musikalisk utbildning. "Idol" blev min utbildning och min utmaning. Jag ville se vad jag klarade och inte, jag ville att det skulle bli ett verktyg till att få göra det jag vill. Det var mitt mål hela tiden.

ANNONS

Shoppa kläder, skor & inredning hos Ellos – nu med upp till 50% rabatt i outlet.

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Saucedo: ’Jag vill vara en delfin, de knullar för att det är kul’

ÄMNEN I ARTIKELN

Amanda Winberg

Idol