”Måns älskade låten” – nu gör de den ihop

MUSIK

Joshua Radin om vänskapen med Zelmerlöw

1 av 5 | Foto: Joshua Radin på besök i Stockholm.

Låtskrivaren och artisten Joshua Radins singel ”Belong” har fått nytt liv.

I den nyinspelade duetten får världsartisten hjälp av Måns Zelmerlöw.

– Måns älskade låten och vi tänkte att vi skulle göra en duett, säger Joshua Radin.

Serier som ”Grey's anatomy”, ”One tree hill” och ”Scrubs” har alla använt sig av Joshua Radins låtar. Låten i den sistnämnda serien blev så populär att tv-bolaget NBC:s sajt kraschade när tittarna försökte ta reda på vem som gjort musiken.

Nu är Radin aktuell med ett Stockholmsbesök och en ny version av låten ”Belong”. En version han gör tillsammans med Måns Zelmerlöw.

– Jag satt i sängen på ett hotell här i Stockholm och försökte skriva en låt när jag såg på nyheterna att Nelson Mandela gått bort. Då kom jag och tänkte på tiden då jag bodde i Sydafrika och den dagen jag besökte Robben Island och det fängelse han satt i. En av de starkaste upplevelserna var när jag stod i Mandelas cell. Så när jag såg att han dött ville jag skriva en låt om att känna tillhörighet. Måns älskade låten och vi tänkte att vi skulle göra en duett, säger Joshua Radin.

Möttes på golfrunda

I dag har Joshua och Måns känt varandra i nästan sju år. Vänskapen tog fart under en golfrunda som artisternas gemensamma kollega tog med dem på. Sen dess har de träffats ofta och Joshua har bland annat gästat Måns när han var programledare för SVT:s ”Allsång på Skansen”.

Vännerna har dock aldrig uppträtt tillsammans men det blir det ändring på ikväll - då de framför sin duett på ”Sommarkrysset” på Gröna lund i Stockholm.

– Flyget var försenat så vi missade repetitionerna. Hoppas jag inte är jetlaggad bara. Jag blir så jetlaggad när jag flyger österut. Det tar nästan en vecka för mig att blir återställd. Men då är det bra att man jobbar för då får man massa adrenalin, säger Joshua Radin.

Kärleken till Sverige

Anledningen till Joshuas många Sverigeresor är dels hans svenska flickvän men också att han blev helt kär i landet första gången han besökte det. Varje år försöker han komma över Atlanten minst fyra gånger.

– Jag var här förra sommaren. Då var det bara augusti som var bra, i år är augusti dåligt. Jag märker att jag blivit mer svensk eftersom jag klagar på vädret, säger Joshua Radin.

När artisten ska förklara vad det är han gillar med Sverige nämner han musikexporten, kaffet och det politiska systemet.

”Sommarkrysset” sänds ikväll 20:00 på TV4.

ARTIKELN HANDLAR OM