Hiphop som nostalgi med Petter

avPer Magnusson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Press
Petter blickar tillbaka på nya albumet ”9818”.

ALBUM PÅ Petters nya album ”9818” låter han sig inspireras av sitt 20 år yngre jag.

Men han gör det med en 44-årings distans.


Petter
9818
Baba/Sony


HIPHOP Det går knappast någon nöd på svensk hiphop. Jireel, Lamix och Cherrie är levande bevis på det. Att dessa artister skriver texter på svenska känns i dag som en självklarhet. Svenskar som rappar på engelska är numera en snudd på fridlyst företeelse, Yung Lean undantagen.

Men det har inte alltid varit så. När Petter debuterade, till exempel.

Hans nya album ”9818” – en del i firandet av att debuten ”Mitt sjätte sinne” fyller 20 år på söndag – börjar med ett interlude och en sampling från någonting som låter som en tidig intervju. Petter gör en stor affär av att hans album är på svenska:

– Jag var ju så jävla keff på engelska, så jag gick över till svenska.

En gullig tidsmarkör som till bakgrunden av ett jazzigt piano sätter en fin ton för albumet.

20-årsfirandet av debuten får inte gå någon förbi. I juni släppte Petter albumet ”Lev nu”. Här kommer jubileumsutgåvan ”Mitt sjätte sinne 20” och dessutom ”9818”. 11 nya låtar producerade och skrivna tillsammans med kompisar från förr – Pee Wee, Thomas Rusiak, Eye-N-I och Feven. Inspirationen är hämtad från debutens ljud och estetik, texterna är tillbakablickande.

Den här typen av nostalgitrippar är långt ifrån alltid en bra idé. Och varför blicka tillbaka när vi lever i ett så sjudande och fantastiskt nu?

Samtidigt gör ingen annan i Sverige den här musiken bättre än Petter. Faktum är att typ ingen annan gör den överhuvudtaget.

Det souliga beatet i ”Minnen III” låter oerhört mycket 2001, men är svårt att värja sig emot.

Och rader som ”Jag gjorde ”Så mycket bättre” till så mycket bättre/20 år i gamet/det är så mycket Petter”, kommer troligen inte vinna några unga fans.

Men å andra sidan finns det något älskvärt i hur Petter tar hiphopen in i medelåldern, precis som på ”Lev nu”. Han sippar på ett vin, blir lite lullig och vill ha en gata i sitt namn.

Och faktum är att ”9818” är starkare än 44-åringens förra album. Produktionerna är bättre, Petter likaså. Som vore han uppeldad av sitt yngre jag låter han mer inspirerad här.

”Om arbete är en sjukdom är jag långt ifrån botad”, rappar han i den Aleks-gästade uppgörelsen ”48 rader”.

Något säger mig att det här är ett avstamp snarare än ett avslut.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM