Steenkakan: Scared to get happy

MUSIK

Håkan Steen tipsar om veckans retro

Diverse artister

Scared to get happy – a story of indie-pop 1980-89

Cherry Red/Border

POP Namnet på den här ambitiösa 5CD-samlingen kommer från det brittiska fanzinet Are You Scared To Get Happy? som gavs ut i mitten av 80-talet av Matt Haynes, senare även en av männen bakom skivbolaget Sarah Records.

Både fanzine och bolag handlade mycket om twee: tanig, snäll, ofta rent av lite mesig gör det själv-pop med unga allvarliga pojkar och flickor som försökte sjunga lite bättre än de kunde.

Twee utvecklade sig ur det som boxen fokuserar på, den första brittiska indiepopvågen på 80-talet som tog punkens ideologi vidare åt ett poppigare håll.

De här banden var alla viktiga som delar av en rörelse, definierad inte minst av skivbolag som Postcard och en samlingskassett från tidningen NME som hette ”C86”.

Men när man lyssnar igenom boxens 134 låtar i dag är det lätt att förstå varför många fortfarande bryr sig om namn som Aztec Camera, Pulp och Everything But The Girl och betydligt färre om, säg, We’ve Got A Fuzzbox And We’re Gonna Use It.

”Scared to get happy” är således ingen helgjuten lyssningsfest men väl ett gediget dokument över en era som inte minst bäddade för det tidiga 90-talets indierevolution.

BÄSTA SPÅR: ”Velocity girl” med Primal Scream.

ARTIKELN HANDLAR OM