Black Sabbath + Deep Purple = sant

MUSIK

Gillan och Iommi bildar supergruppen Who Cares: Det ska bli fantastiskt

1 av 3 | Foto: ## Foto: PETER VAN DEN BERG HÅRDA GUBBAR Deep Purple-sångaren Ian Gillan och Tony Iommi från Black Sabbath jobbar ihop för första gången på 30 år. Planen är att släppa två nyskrivna låtar och låta pengarna gå till en musikskola i Armenien.

LONDON. Trettio år efter Black Sabbaths mest utskällda skiva – nu återförenas Black Sabbath-gitarristen Tony Iommi med Deep Purples Ian Gillan.

De bildar supergruppen Who Cares för ett välgörenhetsprojekt och båda ser en ny framtid ihop.

– Det är fantastiskt att få jobba ihop igen och det känns kul att det är för en bra sak, säger Tony.

Med två nyskrivna låtar och en video ska man samla in pengar för att bygga en

musikskola i Armenien.

Samarbetet är duons första sedan Tony tog med Gillan i Black Sabbath för 30 år sedan och spelade in ”Born again”, gruppens kanske mest utskällda album.

Ian, du var väl inte så nöjd med resultatet när ni jobbade ihop för 30 år sen?

– Okej, nu reder vi ut det här. Jag tror inte nån var nöjd med slutmixens tekniska sound, skivan som den släpptes. Fram till dess var vi alla förtjusta. Men när jag slutligen hörde skivan så ...

Ian skakar på huvudet när han tystnar och Tony fyller i:

– Vi kunde inte tro det.

– Det lät som skräp. Men det finns fantastiskt material på skivan. Jag älskade att göra den och turnera med den efteråt. Synd bara att produktionen var i stort sett ospelbar, säger Ian.

Domstolsbråk med Ozzy

Ändå vill de inte se Who Cares som ett försök till revansch, utan mer ett sätt att äntligen ha en anledning att jobba tillsammans igen. Under intervjun öser de beröm över varandra.

Men de betonar att det är ett hobbyprojekt. Ian är fortfarande sångare i Deep Purple som jobbar med ett nytt album. Tony har spelat med Black Sabbath-gänget tills sångaren Ronnie James Dio gick bort förra året. Man kallade sig Heaven And Hell, uppkallad efter Sabbath-plattan med samma namn efter en domstolsstrid där Ozzy Osbourne vann rätten till namnet Black Sabbath.

Har ni funderat över att ta in Ian igen och kalla er ”Born again”?

– Alla andra verkar ha tänkt den tanken i alla fall, det känns som om det är allt folk frågar om, säger Tony med ett leende.

Ian fyller i:

– Självklart har min aptit kittlats igen. Det finns nog inget tvivel om att vi kommer fortsätta jobba ihop, men det blir nog i projektet Who Cares, säger Ian och vecklar in sig i en lång utläggning om hur roligt de har tillsammans med att det är viktigt att göra något nytt.

Skulle folks förväntningar vara annorlunda om ni gick ut och sa att ni tänker göra ”Born Again” med Black Sabbaths sättning?

– Jag tror det, ja. Varför inte göra något nytt. Vi har nog tillräckligt med nostalgi mellan oss så det räcker att fylla ett museum fullt med anekdoter, men jag har alltid siktat mot framtiden.

Jobbar med filmmusik

Tony blir väldigt tyst när det gäller framtiden och Black Sabbath:

– Det kan jag inte riktigt säga för tillfället.

Inte? Beror det på att det är en hemlighet?

– Det skulle inte vara en hemlighet om jag sa något (skrattar).

Funderar ni på att få med Ozzy igen?

– Jag kan typ inte prata något alls om nåt sånt för tillfället. Jag gör andra saker just nu, filmmusik, jag har en deal med en producent om musik till tre filmer. Mike Fleiss som har gjort ”Hostel” och ”Motorsågsmassakern”. Vi ska inte göra nåt sånt, skräck, men inte skära halsen av folk.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hårdrock