Roxette är tillbaka

MUSIK

Exklusivt Aftonbladet var med när Marie Fredriksson & Gessle gör sin nya video

1 av 4 | Foto: Ulf MAGNUSSON
IHOP IGEN Nu jobbar Marie Fredriksson och Per Gessle tillsammans igen, efter Maries långa kamp mot sin cancersjukdom. "Vår vänskap blir bara bättre för varje år som går", säger Marie.

Ett av världens största popband är tillbaka.

Aftonbladet har -

som enda tidning - besökt Roxettes första videoinspelning på fem år.

- Jag längtar efter att släppa den här låten. Roxette ligger helt rätt i tiden 2006, säger Marie Fredriksson.

Framför en rullande kamera poserar Per Gessle i mörka solglasögon.

En bit bort har Marie Fredriksson - som filmat färdigt för dagen - en diskussion med regissören Jonas Åkerlund över en kopp kaffe.

Vi befinner oss i Filmhusets källare på Gärdet i Stockholm, där grunderna just nu läggs för årets mest omtalade comeback.

Roxette - en gång världens populäraste popband - är tillbaka.

- Jag trodde det skulle kännas märkligt att göra Roxette igen. Men när jag och Marie träffades halkade vi direkt in i våra gamla roller. Marie kokar kaffe och jag spelar hockeyspel, säger Per Gessle, 47, under en paus och skrattar.

"Otroligt roligt"

För Marie Fredriksson, 48, har de senaste åren varit en lång, mörk kamp mot cancern. Men efter att ha blivit friskförklarad är hon nu ivrig att ge Roxettes fans lite nytt material.

- Vi har fått tonvis av mejl från fans som frågar när de nya låtarna kommer, och hur de låter. Det ska bli så skönt att få släppa de här låtarna, säger hon.

Hur är det att jobba med Per igen?

- Vår vänskap blir bara bättre och bättre för varje år som går. Det har varit så otroligt roligt att jobba med hela det här gänget igen. Roxette är ju så stort och häftigt.

"Ett jäkla drag"

Videon till "One wish" - som släpps den 20 september - är den första duon gjort sedan 2001.

Låten finns med på den kommande Greatest hits-samling som ges ut i samband med gruppens 20-års-jubileum.

- "One wish" är väldigt klassisk Gessle. Lättnynnad, men samtidigt ett jäkla drag. Man kan inte få ut melodin ur huvudet, säger Marie.

En ny USA-etta, månne?

- Vi tänker inte så. Vi känner inte att vi måste sälja en miljon plattor den här gången. Det är bara så kul att göra det här igen, säger Per Gessle - och försvinner bakom sina solglasögon igen.

Roxette har sålt 46 miljoner album

Flera skivsläpp och pr-turné under hösten

Jon Forsling