Tillskottet lönar sig

MUSIK

Konsert: Freddie Wadling

Foto: oväntad cover Aftonbladets recensent är nöjd med Wadlings val av Tatus "30 minutes".

Den populära tesen om att en bra låt alltid är bra stämmer inte riktigt jämt. Ibland är det så mycket produktionsdimma och imagestaket omkring att kvaliteterna omöjligen går att upptäcka.

Först när låten presenteras i ett radikalt annorlunda sammanhang faller allt på plats.

Naturligt låtval

Som när Freddie Wadling klivit upp på scenen, med en käpp i ena handen och en Statoil-kasse full med låttexter i den andra, sjunkit ihop på en stol och sjungit några låtar plötsligt stämmer upp i ryska tjejduon Tatus ”30 minutes”.

Versionen är förstås kanon. Låten känns som en lika naturlig del i det här setet som numren från vårens album ”Jag är monstret” och övriga, aningen mer väntade covers av bland andra Roxy Music och Pink Floyd.

Unik uppenbarelse

Sådan magnetism är det i Wadlings unika röst och uppenbarelse.

Han och gitarristen Henrik Cederblom gjorde några gig med ett snarlikt set i somras och det var både starkt och kul redan då.

Nu har de två musiker till med sig, som vrider till musiken ytterligare. Vilket bara gör allt ännu lite bättre.

Vem? Freddie Wadling, rocklegendar från Göteborg. Punkare i Liket Lever på 70-talet, sångare i Cortex och Blue For Two på 80-talet, Fläskkvartetten-vokalist och ”Frankenstein”-skådis på 90-talet. Numera mest soloartist.

Turnéband: Henrik Cederblom, gitarr, Sebastian Öberg, cello, Christoffer Berg, slagverk och elektronik.

Här kan ni se Freddie Wadling: Stockholm 14/10, Göteborg 15/10, Skövde 16/10, Malmö 1/11, Lund 2/11, Ystad 3/11, Kalmar 4/11, Växjö 5/11, Gävle 9/11, Uppsala 10/11, Trollhättan 11/11, Västerås 12/11, Halmstad 13/11, Umeå 18/11, Skellefteå 19/11.

Håkan Steen

ARTIKELN HANDLAR OM