Mejla

Markus Larsson

Det här är ett dråpslag för Bråvalla

Kan bli festivaljättens baneman

Publicerad:
Uppdaterad:

Lollapalooza är en av världens största musikfestivaler.

I Sverige kan den dock bli känd som något helt annat:

Den stora Bråvalla-dödaren.

När Bråvallafestivalen ställde in årets upplaga ifjol skapades det ett tomrum i festivalbranschen.

Sverige har mycket men inte en stor och bred musikfestival.

Men nästa år dundrar Lollapalooza in och tar över rollen som Bråvalla i Norrköping eller Peace and Love-festivalen i Borlänge har haft tidigare.

Det amerikanska evenemanget, som grundades av rockartisten Perry Farrell från Jane’s Addiction i början av 90-talet, har successivt täljt fram samma mix av nya småstjärnor och gigantiska huvudakter som kan sälja ut arenor i eget namn.

I dag är den ungefär som ett Roskilde, fast med bas i Chicago. Konceptet har även sedan 2011 arrangerats i ett växande antal städer utanför USA. Stockholm blir den sjunde hållplatsen i ordningen.

Påminner lite om Way ut West för Stockholm

Den som tittar på vilka namn som uppträder i år i städer som Buenos Aires, Paris och Berlin får kanske en bild av vad publiken kommer att få se på Gärdet 2019.

Bland dragarnamnen märks bland andra Pearl Jam, The Weeknd, Depeche Mode, Red Hot Chili Peppers, Imagine Dragons, Bruno Mars och The Killers.

Men magnituden och innehållet varierar mellan de olika städerna. I vissa fall påminner spelschemat rätt mycket om Way Out West i Göteborg.

För att de svenska konsertarrangörerna Live Nation och Luger inte ska konkurrera med sig själva kommer Lollapalooza antagligen att bli biffigare, enligt den populära filosofin mer av allt till en större publik.

Allt annat vore märkligt.

I bakgrunden finns den gamla striden mellan amerikanska konsertarrangören Live Nation, som står bakom Lollapalooza, och tyska konkurrenten FKP Scorpio, som startade Bråvalla.

Lollapalooza är dessutom strategiskt placerad på ungefär samma datum som Bråvalla.

Väldigt lite tydde på att Bråvalla någonsin skulle återvända i samma form, men efter den här blockeringen blir den möjligheten ännu mindre. Det finns knappast plats för två jättefestivaler.

Bråvalla tog något slags time out i fjol under kaosartade omständigheter. Anledningen var, enligt FKP Scorpio, alla anmälningar av sexuella trakasserier och våldtäkter på festivalområdet.

Att andra festivaler i Scorpios regi utomlands har samma problem men ändå fortsätter som vanligt nämndes inte i pressmeddelandet. Inte heller att publiken och biljettförsäljningen hade rasat. Det senare verkade åtminstone inte särskilt viktigt, vilket fick allt att likna en cynisk skenmanöver.

Där Bråvalla kämpar med sitt dåliga rykte är Lollapalooza en nyhet med ett större publikt upptagningsområde och bekvämare kommunikationer mitt i Stockholm.

Det är inga goda nyheter för Bråvalla.

Det är ett dråpslag.

Av: Markus Larsson

Publicerad:

LÄS VIDARE