Musik för mentala mufflonfår

Markus Larsson hör Abba sjunga Yasins ”Trakten min” – tack vare AI

Nu blir musiken ännu sämre.

Det har aldrig varit lättare att mixa Yasin med Abba.

Tacka AI för det.

Ny vecka, ny helg och ny huvudvärk.

Det hinner knappt bli tisdag innan en ny trend dyker upp på TikTok som får sunda personer att ifrågasätta poängen med syre.

Vore det inte bättre om alla bara slutade att andas?

Denna gång handlar det om att folk, på grund av AI, snabbt kan mixa ihop olika låtar och röster och skapa nya mästerverk som ingen behöver. Att fanskapen gärna dansar till sina hopkok på video utan att skämmas behöver vi inte nämna en gång till just i dag. Det första är illa nog.

Lill-Babs sjunger Fröken Snusks ”Rid mig som en dalahäst”.

Två studentikosa idéer blev snabbt virala.

I den ena låter det som att Lill-Babs sjunger Fröken Snusks ”Rid mig som en dalahäst”.

Stopp där. Backa tillbaka ett par meningar.

Fröken Snusks musik ska helst inte blandas upp med någonting alls. Det är en musikalisk ”no go”-zon. Eftersom musiken snabbt försvann från Snusks klipp på TikTok misstänker jag att någon i Lill-Babs dödsbo vaknade till och tänkte:

”Nog för att du kanske inte är kär i mig längre, Klas-Göran, men nu får det vara nog med din epadunk.”

Yasin.

Det andra klippet finns kvar, bland annat på Youtube.

Där får Abba sjunga texten från Yasins ”Trakten min”. Den mixen har åtminstone en kreativ verkshöjd som kikar fram över en synål som lagt sig på rygg och tagit en siesta på altanen.

Frågan är vem som råkar ut värst ut i sammanhanget, den svenska gangsterrapparen eller Agnetha, Björn, Benny och Anni-Frid? Det låter trots allt som att dansbandet Flamingokvintetten har försökt att göra platåskoboogie på 70-talet.

ABBA i silikon på ABBA The Museum. 

Tankarna går, lite oväntat, till Trubadix.

Trubadix.

Trubadix är den olycksalige trubaduren i den tecknade franska serien om Asterix och bulldozern Obelix. Han förpestade de galliska hjältarnas fester med egenkomponerade kväden. Det slutar ofta med att Asterix och hans vänner hivar upp Trubadix i ett träd.

Vad vi ska göra med den nya och uppdaterade AI-versionen av Trubadix har jag ingen aning om. Men alla kan vara säkra på att varenda hemmafest i sommar kommer att innehålla minst ett mentalt mufflonfår som vill mecka en egen hit.

Möjligheterna är oändliga.

Låt Eddie Meduza göra en ”Runke ball”-version av Håkan Hellströms ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”. Låt Mick Jagger få sjunga Bolagets ”Ikväll igen” på svenska i ”Gimme shelter”. Mosa samman Hov1 med Samantha Fox i ”Touch me”.

Framtiden är aldrig ljus. Men allt går över, tack och lov.

Det måste snart gå över.

ANNONS