Hård press på Uggla

Av: Klas Granström

Publicerad:
Uppdaterad:

Skivbolaget gör allt för att han ska stanna på Spotify

Trots att Magnus Uggla rasande krävt att hans låtar på Spotify ska tas bort ligger de fortfarande kvar. Hans skivbolag Sony BMG försöker stoppa avhoppet. ”Vi vill så klart att Magnus och alla våra artister ska finnas på Spotify”, säger skivbolagets vd Hasse Breitholtz.
Foto: Foto: MARCO GUSTAFSSON
Trots att Magnus Uggla rasande krävt att hans låtar på Spotify ska tas bort ligger de fortfarande kvar. Hans skivbolag Sony BMG försöker stoppa avhoppet. ”Vi vill så klart att Magnus och alla våra artister ska finnas på Spotify”, säger skivbolagets vd Hasse Breitholtz.

Magnus Uggla kräver att hans musik tas bort på Spotify.

Men låtarna ligger fortfarande kvar.

Sony BMG – som gått in som delägare i Spotify och tjänat miljoner – gör nu allt för att han ska ändra sig.

– Vi har rätten att bestämma vilken del av vår katalog som ska vara där, säger skivbolagets vd Hasse Breitholtz.

Hasse Breitholtz.

– Jag blir hellre våldtagen av Pirate Bay än rövknullad av Hasse Breitholtz och Sony Music och kommer därför att lyfta alla mina låtar från Spotify i väntan på en hederlig nättjänst.

Så skrev Magnus Uggla på sin blogg i onsdags och debatten tog stormfart.

Orsaken var insikten att uppspelningen av Ugglas låtar på Spotify under ett halvår generat lika mycket ”som en halvdan gatumusikant drar in på en dag”.

Men nu – tre dagar senare – ligger hans låtar fortfarande kvar på gratistjänsten Spotify.

Skivbolaget och Spotify skyller på varandra.

Värt 116 miljoner

Det råder ännu stor förvirring kring hur låtar tas bort från Spotify, hur lång tid det tar, och vem som egentligen har rätt att bestämma. Varken Spotify eller Sony BMG vill lämna ut några konkreta uppgifter.

Skivbolaget köpte sex procents aktier i Spotify för knappt ett år sedan – andelar som i dag är värda 116 miljoner kronor. Och Spotify i sin tur är beroende av att skivbolagen vill lägga upp alla sina låtkataloger på gratistjänsten.

Nu gör skivbolaget allt för att få Magnus Uggla att ändra sig.

– Ja, vi vill så klart att Magnus och alla våra artister ska finnas på Spotify. Men det är förhandlingar som stannar vid oss, Magnus och hans ekonomiska rådgivare, säger Hasse Breitholtz.

Vem bestämmer att låtar ska tas bort från Spotify?

– Vi har rätten att bestämma vilken del av vår katalog som ska vara där, Spotify har ingen bestämmanderätt. Men jag kan inte gå in på några detaljer i hur vårt och Magnus kontrakt ser ut, det är en affär mellan oss, säger Breitholtz.

Hur lång tid tar det att få bort låtar?

– Det vet jag inte. Det här har aldrig hänt oss tidigare, säger Breitholtz.

Kan det bli så att ni vägrar låta Uggla gå ur?

– Jag vill inte föregripa någonting. Vi diskuterar nu så får vi se var det slutar, säger Breitholtz.

Kan förbättra avtal

Spotifys kontor i Sverige hänvisar till pressansvarige Jim Butcher i England – som bara svarar på mejl. Butcher vill dock inte svara på frågan om de tänker stoppa artister från att ta bort sin musik från tjänsten. Eller hur lång tid det kan ta.

– Det är frågor du får ställa till skivbolagen eftersom de har direktkontakt med sina artister, svarar han kort.

De svenska skivbolagen har blivit nerringda de senaste dagarna efter Nöjesbladets avslöjanden. Sony BMG överväger nu att förhandla upp artisternas ersättningsnivåer.

– Som i alla andra affärer har man chansen att förhandla om saker när ett kontrakt går ut. Då kan vi förbättra vårt avtal mot Spotify, men det är förhandlingar som görs på central nivå då Sony Europe är de som äger aktierna i Spotify, säger Hasse Breitholtz.

Magnus Uggla har avböjt att kommentera förhandlingarna.

Publicerad: