En paus från popen

MUSIK

Jónsi and Alex

Riceboy sleeps (ambient)

Foto: Vilande vulkanerna Jónsi och Alex har gjort en karg och vacker platta.

Jón Thor Birgisson är till vardags sångare i isländska Sigur Rós. Hans pojkvän Alex Somers är gitarrist och ansvarig för musikkollektivets prisbelönta formgivningar. 2003 startade de sidoprojektet Riceboy Sleeps tillsammans. Det har hittills resulterat i två singlar, en bok och konstutställningar på Island, i USA och Australien.

Sedan dagen de först träffades har de, vid de få tillfällen de funnit tid, ägnat sig åt ett album med samma namn, instängda i en liten Reykjavik-lägenhet tillsammans med musik av sina hjältar Django Reinhardt, Billie Holiday och Washington Phillips.

Efter fem år bestämde sig paret för att fly ett Island i djup ekonomisk kris för att färdigställa skivan på Hawaii. Där bodde och arbetade de i en veganby utan toaletter, med en laptop driven av solenergi.

Jag inbillar mig att all tid verkligen var nödvändig.

Sångerna verkar ha vuxit fram med samma aktivitet som en vilande vulkan och det har gjort dem gott. Samtidigt känns det som att Jónsi och Alex lika gärna kunde ha stannat hemma. För i musiken breder det där karga isländska landskapet ut sig, precis som hos allt annat signerat Birgisson.

Men till skillnad från Sigur Rós är sidoprojektet instrumentalt och varje tillstymmelse till popmelodi motas med gevär i dörren.

De långsamma hymnerna är i stället en livsnödvändig paus från dagens skenande populärkultur. ”Riceboy sleeps” äger en naturlig, oföränderlig skönhet som ingen finanskris i världen kan rå på. BÄSTA SPÅR: ”Indian summer”.

ARTIKELN HANDLAR OM