Jag fick en överdos av rampljuset

MUSIK

...men nu är Hellstrand tillbaka med en ny singel

1 av 2 | Foto: HENRY LUNDHOLM
"JAG BEHÖVDE TA DET LUGNT" Efter framgången och uppmärksamheten som följde på EM-singeln "Xplodera" tog Staffan Hellstrand en timeout. Men nu är han tillbaka med en ny singel som följs i augusti av ett album.

För tre år sedan försökte han vara popstjärna på allvar.

Men Staffan Hellstrand tröttnade fort på livet i rampljuset.

- Jag fick en överdos av att vara så exponerad, säger han.

Det har gått tre år sedan Staffan Hellstrand, 45, släppte senaste studioalbumet "Underbarn". Två år sedan "Xplodera", låten han gjorde med landslaget inför EM i fotboll. I musikbranschen kan två år vara en enormt lång tid att bara ligga lågt. Men för Staffan Hellstrand var det en nödvändighet.

- Jag bytte alla mina telefonnummer och behövde verkligen ta det lugnt. Jag bestämde mig för att försöka spela rollen som popstjärna, men det blev lite för mycket, säger han.

"Svårt behålla kontrollen"

Redan innan Hellstrand spelade in EM-låten "Xplodera" visste han att det skulle bli mycket skriverier och publicitet. Någonting han trodde skulle vara lättare att hantera.

- Det är svårt att behålla kontrollen själv då man blir alldeles för tillgänglig. Till sist syns man mer i media än att reflektera över varför man faktiskt gör musik, varför det är så viktigt. Man pratar mer om listplaceringar och publicitet än om musik. Jag vill inte hamna där igen, säger han.

För en vecka sedan släpptes Staffan Hellstrands nya singel "15-15-16", en melankoliskt refrängstark popsång av klassiskt Hellstrand-snitt. Och bakom den kryptiska titeln döljer sig en djupt personlig historia.

"Svar på ett brev"

- Låten är ett svar på ett dramatiskt och desperat brev jag fick från en ung tjej. Hon refererade till sig själv som både 15 och 16, så jag fick aldrig riktigt grepp om hur gammal hon var, säger han.

Just nu avslutar Hellstrand arbetet med sin nya platta tillsammans med producenten och programmeraren Charlie Storm. Den ännu så länge obetitlade skivan släps i augusti.

Martin Söderström