Pålitlig underhållning med Fatboy

Publicerad:
Uppdaterad:
Fatboy vet vad de kan.
Foto: Göran Hallberg
Fatboy vet vad de kan.

MUSIK

ALBUM På ”Diggin’ the scene” blandar Fatboy åter förtjänstfullt grovkornig rockabilly och blå ballader, allt serverat med imponerande nukänsla.


Fatboy
Diggin’ the scene
Psykbunkern/Border


ROCK Fatboy blir bara säkrare och säkrare i sitt uttryck. Deras sätt att blanda klassisk Roy Orbison- och Chris Isaak-romantik med grovkornig rockabilly och salta med melankoli från svensk folkpark och finska skogar är efter snart 25 år som band i det närmaste fulländat.

På sjätte albumet låter Stockholmsbandet med den brokiga bakgrunden trygga i det de gör på ett sätt som man bara kan bli efter många år, och många turnémil, tillsammans. De vet vad de kan, och inte kan, och verkar utifrån det.

Fatboy har aldrig handlat om att bryta mark, på annat sätt än att de aldrig har låtsats att det varit 1957. Till skillnad från många mer ortodoxt retroautentiskt orienterade band i den här sfären vill, och lyckas, Fatboy fortsätta förädla och förankra sin gamla rock i nutiden, och spela den befriande onostalgiskt.

Vilket förmodligen är svårare än en utomstående kan förstå, men Fatboy får det att låta imponerande enkelt.

”Diggin’ the scene” är åter igen gedigen rock’n’rollunderhållning som pendlar tämligen sömlöst mellan coolt groove i ”Muddy the water” och tårögt balladdrama i ”Siren call”. Thomas Pareigis sjunger ofta använda poplyrikord med sin djupa croonerröst utan att få dem att låta slitna.

Hannu Kiviahos Telecaster-gitarr skär skarpt genom nattstämningarna i Stefan Bomans rymliga produktion och gäster som bland andra Matte Lagerwall från The Boppers och popsnickaren Peter Kvint gästar.

Det är således precis som det brukar i Fatboy-land. Kanske saknar plattan några spår som sticker ut lite, à la Jocke Berg-samarbetet ”Moment that counts” på förra albumet, men ”Diggin’ the scene” förstärker förtjänstfullt bilden av Fatboy som ett av landets allra mest pålitliga band.
BÄSTA SPÅR: ”Muddy the water”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Publicerad:

LÄS VIDARE