Skivrecensioner

Veckans singlar: fyrtal i starka treplussare

Av: 

Håkan Steen

MUSIK

SINGLAR Treplusfest! Men kom ihåg att tre plus betyder ”bra”. Vi har således att göra med fyra gedigna singlar som samtliga, på olika sätt, bådar gott inför kommande album.

Betyg: 3 av 5 plus
Mark Ronson feat. Lykke Li
Late night feelings
Mark Ronson/Sony
POP I höstas gjorde Mark Ronson och Miley Cyrus ”Nothing breaks like a heart”, som utvecklade sig till den förmodligen bästa First Aid Kit-låt som First Aid Kit själva inte har skrivit (vilket Klara och Johanna uppmärksammade i en lysande liten mashup). På nya singeln levererar den mångmilljonsäljande stjärnproducenten en helt konkret Sverige-koppling genom att ställa självaste Lykke Li vid micken, och ett popsound som känns mer ”close to home” för Ronson. Det går att förstå att Lykke Li nappar när någon som Ronson frågar, och en hel del talar för att även den här soft oljefatsklingande ”köra bil på natten”-kompositionen blir en gedigen hit, ”Shallow”-mannen Ronson verkar ju inte kunna misslyckas just nu. Men det är samtidigt svårt att inte sakna den förtätning och svärta som Lykke Li, med ett snarlikt uttryck, närmast per automatik får till i sin egen musik.

Nya Mark Ronson-albumet heter som singeln, släpps 21 juni och innehåller fler prominenta röster, bland andra Alicia Keys, Angel Olsen och Camila Cabello.


Betyg: 3 av 5 plus
Sarah Klang
Endless sadness
Pangur
POP/SOUL Andra singeln från Sarah Klangs kommande andra album, även detta en kärleksballad med bred sorgkant. Men där Göteborgs främsta unga röst verkligen fick saknaden att kännas i ”Call me” är ”Endless sadness” aningen mindre subtil och möjligen lite mer generisk i sitt 60-talsanstrukna countrypoparrangemang.


Betyg: 3 av 5 plus
Amason
You don’t have to call me
Amason
POP Lite udda: en pianoballad i en fluffig djungel av lätta karibiska rytmer. Men helt i linje med det här bandets idé. Amason har aldrig har kunnat anklagas för att vara vare sig lättfångade eller lättplacerade. ”You don’t have to call me”, det första vi hör från den uppföljare till fyra år gamla debutalbumet ”Sky city” som kommer i augusti, är således helt i linje med vad den svenska ”supergruppen” (medlemmar från Dungen och Miike Snow, bland annat) har gjort tidigare. Och sättet som Amanda Bergman subtilwailar raden ”there’s a child on my knees” är efter några lyssningar smått beroendeframkallande.


Betyg: 3 av 5 plus
Movits! feat. Tjuvjakt
Sodavatten
Antarktis
POP Har väl i ärlighetens namn tidigare haft svårt att engagera mig på djupet i dessa den svenska medelklasshiphopens två just nu kanske klarast lysande stjärnor. En känsla av att befinna sig minst 20 år från den primära målgruppen är givetvis en del av problemet. Men när de nu gör gemensam sak på den här baktaktsystra och synnerligen potentiella sommarplågan lyckas de faktiskt charma även farbror lite grand. Bland annat genom att rimma ”skavsår” på ”Skarsgård” och mixa kreativ tiotalssvengelska med ohippa ord från förr i rader som ”remenissar på hockeypulver och godishalsband”.

Låten finns med på Movits! ”V:II”, fortsättningen på fjolårsminialbumet ”V:I”, som släpps 31 maj.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut!

Webhallen

Publisert:

LÄS VIDARE

Amason: ”Det får gärna vara lite konstig stämning”

ÄMNEN I ARTIKELN

Skivrecensioner

Musikrecensioner

Musik

Amason

Lykke Li

Sarah Klang

Amanda Bergman