Hellacopters ex-gitarrist är död

Robert ”Strängen” Dahlqvist blev 40 år gammal

Robert ”Strängen” Dahlqvist, förr The Hellacopters-medlem, är död.

Gitarristen och soloartisten blev 40 år.

Musikervänner och managern minns en varm, driven person.

Den svenska gitarristen och soloartisten Robert ”Strängen” Dahlqvist har gått bort. Det bekräftas av skivbolaget.

Strängen kommer från Uddevalla och är mest känd som gitarrist i det framgångsrika rockbandet The Hellacopters, som han var medlem i mellan 1999 och 2008.

I år var han mitt uppe i sin solokarriär. Han släppte i höstas singeln ”Bangatan”, som han skrivit ihop med Björn Olsson (The Soundtrack of Our Lives, Håkan Hellström) och har den senaste tiden arbetat på ett nytt album i studion.

Konserter i bland annat Göteborg och Ryd är inplanerade under våren. I december spelade artisten i Motala.

Hyllas av artistvännerna

Så sent som i måndags postades tips om en kommande spelning och ett hyllande citat från Stefan Sundström på Strängens officiella Facebooksida.

”Jag gillar att Strängen inte håller sej inom ramarna för vad en rocker ska spela. Skit i alla konventioner, skit i alla traditioner, slå dej lös från det som trycker ner … hoppas Bagisborna fattar att dom har en star i förorten” sa Stefan Sundström i uttalandet som citerades. På Twitter har samma artist skrivit ”Strängen i ljust minne” och delat en Dundertåget-video.

Robert ”Strängen” Dahlqvist har spelat på flera album av Stefan Sundström och varit turnémusiker med artisten.

Han har även varit sångare och gitarrist i Dundertåget och spelat sitt signaturinstrument i bandet The Diamond Dogs.

The Hellacopters-vännerna hyllar sin forne gitarrist på bandets Facebooksida. Den tragiska nyheten tar hårt efter runt tio år ihop, i studior, i turnébussar och på scener inför massvis av fans.

”Det är otroligt svårt att med ord beskriva vad Strängen betytt för oss och hur vi än skulle försöka så kan vi inte förklara hur mycket han fattas oss. Våra tankar går till alla de fina minnen vi fick tillsammans och framförallt till hans familj. Tills vi ses igen”, skriver bandvännerna och avslutar med en hjärtformad emoji.

Strängen ”en otroligt varm kille”

Robert ”Strängen” Dahlqvists manager på skivbolaget Sound Pollution, Calle von Schewen, minns en varm person.

– Jag tror att många kommer att minnas honom från Hellacopters. Men han gjorde så otroligt mycket grejer. De som har träffat honom kommer nog att minnas honom som en otroligt varm och trevlig kille. Han utstrålade så otroligt mycket värme, säger von Schewen till TT.

Robert ”Strängen” Dahlqvist blev 40 år.

Publisert:

LÄS VIDARE