Kollo – bara för poptjejer

MUSIK

Killar förbjudna på Marit Bergmans musikskola

1 av 2 | Foto: inspirerar tjejer Artisten Marit Bergman startade popkollot för att inspirera tjejer att starta band och skriva egna låtar. ”Vi som jobbar här vill visa att inget är så komplicerat som de tror och peppa tjejerna”, säger hon.

Marit Bergman kände sig som en ö i ett hav av män.

Lösningen blev ett popkollo för bara tjejer.

– Musikbranschen måste bli mer jämställd, säger sångerskan.

I en ombyggd ladugård av betong övar 26 tjejer i åldrarna 12–16 inför avslutningskonserten på söndag. Här, på Marit Bergmans popkollo i Botkyrka, får de chans att vara musikstjärnor för en vecka – utan en enda kille i sikte.

–?Jag drog igång popkollo för att inspirera tjejer att starta band och skriva egna låtar. De ska inte hindras på grund av sin könstillhörighet, säger Bergman, 32.

Lär ut piano

Sångerskan är på plats för att se att så allt flyter på. Under veckan som gått har tjejerna fått testa olika instrument och sett hur ljudtekniken i en studio fungerar. Marit själv har lärt ut grunderna i piano.

Matilda Lindgren, 15, är en av deltagarna. Med Maria Jansson-Lindberg, Sofie Martinsson, Nike Ingelmo, Maria Oknemark och Filippa Gillström Steiner har hon ägnat förmiddagen åt att spela in låten ”Broken inside”.

–?Det är en pop-rock-låt, ganska lugn. Jag har skrivit den själv och vi ska framföra den på avslutningen, säger Matilda.

Under veckan har kollot haft besök av artisterna Ana Johnsson och Cecilia Nordlund. De har pratat om publikkontakt och vad man ska tänka på när man uppträder.

Bättre än festival

Om 50 år hoppas Marit att hennes popkollo inte längre behövs. Att musikindustrin då ska ha blivit jämställd.

–?Popkollo är det bästa jag har gjort i hela mitt liv. Det är bättre än att göra skivor och spela på stora festivaler.Malin Ferm

Startades i Hultsfred