”Det är tuffare än ishockeyn”

avFrida Söderlund

Elitseriemålvakten satsar på en ny karriär – som countrystjärna

1 av 3
siktar på mellonChris Lindberg vill ställa upp i Melodifestivalen framöver. ”Jag träffade Björkman för två år sedan med en låt som hette ’Soulmate’. Han gillade den men sa att jag skulle släppa någonting innan. Gjorde jag det skulle jag vara väldigt het. Så det är en plan framöver.”

Han vaktade AIK:s elitseriebur för tre år sedan.

Nu är Christopher Heino-Lindberg tillbaka – som countryartist.

– Jag var lite av ett ufo i hockeyvärlden, säger han.

”Lyssna först och prata sen”. Christopher Heino–Lindbergs, 28, direktiv från sitt management är tydligt. Han har en tendens att prata ”lite för mycket”.

För tre år sedan vaktade Heino-Lindberg AIK:s elitseriebur i premiärmatchen mot Linköping. Men ljumskarna brast – och så gjorde också hockeykarriären.

– Första året var tufft. Hockeyn var ju jag. Att inte vara med i gruppen längre, att inte få adrenalinkicken. Samtidigt kände jag mig fri.

Så Christopher började jobba.

Kände sig som ett ufo

Nio till fem, måndag till fredag. Skrev låtar efter jobbet. Plockade vemod och historier från åren som hockeyspelare.

– Jag var lite av ett ufo i hockeyvärlden. Jag är en ganska macho typ, men lär man känna mig är jag en känslomänniska. Konstnärlig och väldigt rak.

Nu är Christopher Heino-Lindberg tillbaka.

Genom en vän kom han i kontakt med skivbolaget Lionheart – och signades. För två veckor sedan släpptes singeln ”My ship is coming in” under artistnamnet Chris Lindberg.

– Låten handlar om en livsvändning. Om nya möjlig­heter.

Känner du att du kan relatera till det själv?

– Ja. Det är därför jag gillar låten så mycket. Jag har spelat hockey hela mitt liv och varit proffs sedan jag var 16 år. Allt har varit äta, sova, match, äta, sova, match.

Så är det inte längre. Bokningarna börjar ramla in, hälften av låtarna till albumet är färdigskrivna och Christopher har spelat in en musikvideo på Kanarieöarna.

Räkna med tårar

– Samma drivenhet som jag hade i hockeyn har jag flyttat över till musiken. Jag kommer att stå på scenen och gråta ibland. Köra 120 procent. Det är en tuffare bransch än hockeyn, men det är skitkul.

Fakta

Namn: Christopher Heino-Lindberg. Ålder: 28. Bor: Stockholm. Yrke: Säljare och countrymusiker. Bakgrund: Vaktade målet åt AIK i elitserien innan en ljumskskada satte stopp för karriären 2011. Spelade tidigare med Hammarby IF och Färjestads BK, som han tog SM-guld med år 2006. Draftades till NHL år 2003 av Montreal Canadiens. Aktuell: Med singeln ”My ship is coming in”, skriven av bland andra Jörgen Elofsson, och en musikvideo. Släpper en andra singel till sommaren och jobbar på ett album till hösten.