Jens Peterson

Så här leder ABBA vägen mot framtiden

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

ABBA återförenas. Sant!

Många gånger har ryktet spridits och varit fel. Men nu spelar de in sånger tillsammans.

En mycket spännande nyhet från de fyra. Inte nostalgi. ABBA leder vägen mot framtiden.

2016 i juni återförenades Agnetha, Benny, Björn och Frida på Berns scen och sjöng.

Björn och Benny firade då att det gått 50 år sedan de träffades. 1966 inleddes det mest framgångsrika låtskrivandet i svensk historia.

Men de nya sångerna de gör handlar inte om att se tillbaka. De fyra i ABBA samarbetar om en turné där de ska spela och sjunga som avatarer/hologram. Tillsammans med musiker av kött och blod.

Det är den nyaste tekniken som testas. ABBA ser ut som de gjorde 1979.

Ett helt nytt sätt att turnera som säkert fler kommer att ta efter om det går bra. Det är på turnéer artister i dag kan tjäna pengar och försörja sig, när strömmad musik till stora delar ersatt skivförsäljning.

Två nya låtar höjer pulsen på fansen

Första smakprovet blir ett tv-program i december där de digital ABBA framför nya sången ”I still have faith in you”.

Ett smart sätt att väcka nyfikenhet för den kommande turnén. ABBA har en låtskatt som få andra, men två nya låtar höjer pulsen på fansen.

Och det är något speciellt med att de åter spelar in tillsammans. Kemin i Agnetha och Fridas röster tillsammans är unik, och Björn och Benny hart alltid varit skickliga på att skriva för dem.

Björn Ulvaeus och Benny Andersson har fortsatt skapa tidlösa låtar

Visst har Björn och Benny haft många hits sedan dess. Från ”Chess” kom bland annat gigantiska framgångarna ”I know him so well” och ”One night in Bangkok” som kunde varit ABBA-låtar.

Två av deras största succeer är ”Guldet blev till sand” ur ”Kristina från Duvemåla”, och ”Du är min man” med Helen Sjöholm och Benny Anderssons orkester. ”Sommaren du fick” som Helen Sjöholm sjunger kunde lika gärna varit en ABBA-låt i stilen. Björn Ulvaeus och Benny Andersson har fortsatt skapa tidlösa låtar.

Samtidigt har ABBA snarare blivit större och ännu mer populära sedan 1980-talet. Inte minst genom musikalen ”Mamma mia!” som varit framgångsrik runt världen i snart 20 år. Som visar att sångerna är älskade även i andra artistes tolkningar.

Men visst är det något alldeles särskilt att få höra hur de fyra låter när de nu gått in i studion ihop än en gång.

ABBA la inte av, och har aldrig sagt att de la av. ABBA tog en paus på cirka 35 år.

Jag såg dem i konsert 1979 och minns det med värme. Men att se dem 40 år senare, eller de digitala versionerna av dem, väcker en nyfikenhet av nytt slag.

De fyra på Tyrol vid premiären av ”Mamma mia! the party” i januari 2016.
De fyra på Tyrol vid premiären av ”Mamma mia! the party” i januari 2016.
Publisert:

LÄS VIDARE