Skivrecensioner

Hiphop som slaktar fienden Drake

Av: 

Markus Larsson

Tillsammans med producenten Kanye West levererar Pusha T ett rakt igenom strålande album.
Tillsammans med producenten Kanye West levererar Pusha T ett rakt igenom strålande album.

MUSIK

ALBUM I en tid där andra hiphopstjärnor släpper album som är längre än anakondor är Pusha T en uppenbarelse. Nya albumet ”Daytona” är 21 minuter kort och alldeles strålande.

Betyg: 4 av 5 plus
Pusha T
Daytona
Getting Out Our Dreams/Universal


HIPHOP Ordkriget mellan Pusha T och Drake nådde kritisk massa efter att ”Daytona” släpptes för en vecka sedan. Sedan dess har fienderna, som bråkat offentligt i åratal, nitat varandra verbalt i sociala medier och hunnit släppa varsin disslåt: ”Duppy freestyle” (Drake) och ”The story of Adidon” (Pusha T).

Den amerikanska tidskriften Time har gjort en sammanfattning av ”biffen”. Vem som vinner bataljen beror kanske mest på vilken sida lyssnaren har valt.

Pusha T har hittills varit brutalast. Han har rappat om att den kanadensiska superstjärnan har ett hemligt barn med franska artisten och porrstjärnan Sophie Brussaux, något som Drake förnekar. Han har hånat Drakes producent Noah ”40” Shebib för hans MS. Och i sista spåret på ”Daytona” jämför han sin antagonist med Donald Trump och anklagar honom för att använda en spökskrivare.

Hiphopartisternas fejder är kattmynta för både sociala och traditionella medier. Till och med de största amerikanska mediabolagen skriver feta webbpuffar när två representanter från världens populäraste musikgenre förklarar krig.

Misstanken om att allt är en tacksam pr-strategi är aldrig långt borta. Som så många andra fejder sammanfaller även den här med att artisterna ifråga är aktuella med nya album. Drakes ”Scorpion” kommer nu i juni.

Musiken på ”Daytona” är lika hård som Pusha T:s dissar. Hela skivan känns som en motreaktion. Rappen är old school, i den meningen att man hör vad Pusha spottar. Och där exempelvis Drake släpper skivor som pågår i en vecka hinner Pusha T med sju spår på 21 minuter. Flera av dem är dessutom kortare än tre minuter.

Pusha T heter egentligen Terrence LeVarr Thornton. Han slog igenom mot slutet av 90-talet när han bildade duon Clipse tillsammans med sin bror Malice. I dag försörjer sig brorsan som kristen rappare under ett namn som vänder andra kinden till: No Malice.

Pusha T är vd för Kanye Wests skivbolag Good Music. West har också producerat allt på ”Daytona”. Hans vers i ”What would Meek do?” är ren och skär... covfefe. Men han bygger in rock- och soulsamplingarna i beatsen med laserprecision.

41-åringen från Virginia Beach rappar i första hand om sin egen förträfflighet, äkthet och kokain. Men tillsammans med en Kanye som verkar svettas inspiration igen blir effekten lika intensiv och hypnotisk som trap av över 20 år yngre artister.

”The only rapper sold more dope than me was Eazy-E”

I 21 minuter är skrytet årets sanning.

BÄSTA SPÅR: ”If you know you know” och ”Come back baby”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel

Publisert:

LÄS VIDARE

Så låter Per Gessles nya album

ÄMNEN I ARTIKELN

Skivrecensioner

Musikrecensioner

Musik

Drake

Donald Trump

Rick Rubin

Kanye West