Refused-stjärnan: ”Så mycket bättre” är vansinne

Publicerad:
Uppdaterad:

MUSIK

Drar utomlands med Invasionen – som byter namn till INVSN

Återföreningsturnén med Refused gav honom ekonomiskt andrum.

Nu satsar Dennis Lyxzén på USA med Invasionen – som byter namn till INVSN.

– Vi förtjänar att nå ut till fler än de initierade runt oss, säger han.

Foto: SLÄPPER SKIVA Dennis Lyxzén och Invasionen, som byter namn till INVSN, är aktuella med en ny skiva - som släpps på både engelska och svenska.

Återföreningsturnén med Refused blev en stor succé.

Dennis Lyxzén, 41, och de övriga medlemmarna gjorde 82 spelningar under 2012 och uppträdde bland annat på Coachella-festivalen.

Nu är han aktuell med Invasionen som släpper sitt tredje album – den här gången både på svenska och på engelska. För utlandslanseringen har bandet bytt namn till INVSN. Under hösten väntar en USA-turné.

– Vi vill visa upp hur bra vi är och vilken fantastisk platta vi gjort. Vi förtjänar att nå ut till fler än de initierade runt oss, säger han.

Hur mycket tror du att ni gynnas av den succé Refused hade i fjol?

– Det är klart att det öppnar upp dörrar och möjligheter. Man bygger ju upp någonting som folk förhoppningsvis blir intresserade av. Men samtidigt finns det inga garantier för att bollen går i krysset bara för att det gick så bra med Refused senast, säger han.

Nobbade tre miljoner

Inför Refuseds hyllade återföreningsturné hade de tidigare nobbat erbjudanden om tre miljoner – för en enda spelning. Efter turnén delade bandmedlemmarna på 4,9 miljoner kronor genom en aktieutdelning i det gemensamma bolaget.

– Har man spelat musik i tjugo år är det skönt att kunna känna för en gångs skull att man inte behöver jobba ihjäl sig för att få det att gå ihop. Och den här sommaren har jag faktiskt varit ledig för första gången på tjugo år, säger Dennis Lyxzén.

På grund av inkomsterna från turnén har han kunnat njuta av lyxen – att slappna av.

– Jag kan känna att jag inte måste göra grejer varenda dag för att få det att gå ihop. Men man lever sitt liv som vanligt, jag köpte en jävligt dyr punksingel, det är nog det enda, säger han.

”Varit på tv och lallat runt”

Dennis Lyxzén är en av de svenska artisterna med störst internationell rutin. Men i Sverige har han under stora delar av sin två decennier långa karriär många gånger flugit helt under radarn.

– Det är som det är. Dels är det lite självvalt. Jag bor kvar i Umeå och står inte på krogar i Stockholm och gnuggar armbågar med mediefolk. Jag har aldrig varit en del av den världen. Krasst är det så att de som är kända i Sverige är det för att de varit med på tv och lallat runt. Jag har aldrig varit intresserad av det. Min motivation har aldrig varit att bli känd. Men det är klart att det man kan bli ledsen över hur musik-Sverige blivit, säger han.

Han menar att den bistra verkligheten för många av dem som vill leva på sitt artisteri innebär att leva i symbios med populära tv-program på bästa sändningstid.

– Det blir som ett helt annat tänk om vad man håller på med och varför man håller på med musik. Helt plötsligt står man på ”Allsång på Skansen”, spelar covers på tv eller är med i ett lekprogram bara för att bli ett varumärke. Det är så det ser ut, den bistra verkligheten för många som vill hålla på med musik.

Tackar nej till allt

Han har fått flera förfrågningar om att medverka i olika program. Dock inte ”Så mycket bättre”, poängterar han.

– Jag tackar nej till allt. Det känns så främmande och har ingenting att göra med varför jag håller på med musik. Sitta runt ett bord, dunka i rygg och skrika hur mycket man älskar varandras musik och att berätta om privatliv. Det har ingenting med min musik och min politik att göra. Det är bara vansinne, säger han.

Fakta

Namn: Dennis Lyxzén.

Ålder: 41 år.

Bor: Hus i Nordmaling.

Familj: Mamma, pappa och tre syskon.

Inkomst: 97 000 kronor (2012)

Aktuell: Invasionen byter namn till INVSN och släpper en skiva med samma namn. Ges ut i en svensk och en engelsk version. Svenska versionen kommer den 20 november. Musikvideon till första singeln ”Ner i mörkret” har premiär på nöjes­bladet.se i dag.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN