Mejla

Markus Larsson

Lollapalooza gör en stark debut – i två dagar av tre

En av de mest trivsamma festivaler jag har varit på i Sverige

LOLLAPALOOZA Nej, egentligen går stora svenska musikfestivaler knappt att känna igen längre.

Men Lollapalooza gör ändå en bra debut i Stockholm.

När festivalen, en amerikansk franchaise som blivit en internationell exportvara, presenterades fick biljettpriserna en snabb och kritisk rekyl.

Reaktionen blåste snabbt förbi men fanns i alla fall där.

En endagsbiljett för tonåringar och vuxna kostade 1195 kronor. Den som ville gå alla tre dagarna fick i sin tur betala 2695 kronor.

Finns det en smärtgräns för hur mycket en festival kan kosta?

Det är dyrt. Men den som tappar hakan kan inte ha sett många konserter på 2000-talet. Rocken har varit en klassfråga i åratal.

I dag är biljetter som kostar mellan 900 och 1300 kronor till en enskild spelning det nya normala.

Den som exempelvis vill se de tre största akterna under festivalens första och starkaste dag – Billie Eilish, Lana Del Rey och Travis Scott – var för sig får sammanlagt räkna med att hosta upp mer än 1200 spänn.

Finns det en smärtgräns för hur mycket en festival eller konsert kan kosta? Jag vet inte.

Spelschemat räckte i år till två dagar, inte tre

Däremot kommer Lollapalooza aldrig att ha några rea-priser. För att festivalen ska fungera krävs det stora och spektakulära artister med saftiga gager som publiken inte kan se en vanlig tisdag i november varje år eller på Gröna Lund.

Tredje och sista kvällen blev därefter. Spelschemat räckte i år till två dagar, inte tre. Utan vettig headliner pyste luften ur på söndagen. Det var väldigt glest mellan leden på området, trots att alla som löst endagsbiljett till fredag eller lördag fått komma in gratis.

Med tanke på utbudet i Stockholm behövs det säkert också en annan nivå på bekvämligheten för att locka välbärgade storstadsbor till Gärdet.

Det går exempelvis att skriva rätt mycket om popmusikens gentrifiering utifrån att det fanns en ultralyxig och töntig premiumbiljett för 19 950 kronor på en festival som arrangeras i Stockholm år 2019. I det paketet ingick bland annat en golfbil för trötta fötter och massage.

Lyckades med något som många trodde var omöjligt

Samtidigt var Lollapalooza en av de mest välorganiserade, lugna och trivsamma festivalerna jag har varit på i Sverige. Kan inte minnas när en festival av den här storleken flöt på lika friktionsfritt, särskilt inte under premiäråret.

I åtminstone två dagar lyckades Live Nation med något som många trodde var omöjligt. Det vill säga att göra en stor och bred festival med något för alla i Stockholm som drog mycket folk.

Det var på många sätt en rätt övertygande debut.

Nu väntar det svåra andra albumet.

För att inte tala om det tredje.


Publisert:

LÄS VIDARE