”PER GESSLE ÄR GIRIG”

avNiklas Strömberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny bok avslöjar det hemliga spelet & pengabråken bakom Gyllene Tiders återförening

vägrade dela lika Nästan en halv miljon människor såg Micke ”Syd” Andersson, Anders Herrlin, Per Gessle, Mats Persson och Göran Fritzon i Gyllene Tider på deras comeback-turné 2004. Men före turnén skakades bandet av interna strider. Gessle vägrade dela intäkterna lika med de andra medlemmarna.

Tillsammans blev de odödliga.

Men allt är inte gyllene som glimmar.

I en ny biografi avslöjas intrigerna och pengabråken som skakade Gyllene Tider under comebacken 2004.

Det är september 2003 och Per Gessle sitter med gitarren och funderar.

I hans huvud finns en plan. En grandios tanke som när den väl sätts i verket kommer att skriva svensk musikhistoria.

Men vägen dit blir utdragen, mödosam och fylld av bittra konflikter.

I den nya biografin ”Att vara Per Gessle”, som släpps den 6 november på Albert Bonniers förlag, läggs den svenska popgigantens kort på bordet. Författaren Sven Lindström avhandlar bland annat Per Gessles uppväxt, Roxettes exempellösa framgång, solokariären och vännen Marie Fredrikssons cancer.

Men också – de interna striderna i Gyllene Tider.

Strider som framför allt handlat om pengar.

Hösten före bandets storstilade comeback – med album och Sverigeturné – träffas bandmedlemmarna i många och långdragna diskussioner.

Fördelningen av intäkterna är det stora samtalsämnet.

Skriver flest låtar

– Pers framtoning är otroligt sympatisk – och han är verkligen snäll och trevlig – men när det kommer till pengar och förhandlingar visar han en annan sida som är jävligt jobbig, säger basisten Anders Herrlin i boken.

– Jag förstår inte hur han resonerar. Han är absolut inte snål utan snarare otroligt givmild, men han är girig. Som om han är rädd för att förlora något han redan har. Men hur mycket pengar kan man ha?

Själv tycker Herrlin att intäkterna – både från skivan och turnén – ska delas lika. Fem medlemmar ska ha rätt till en femtedel vardera av den gyllene kakan.

Per Gessle håller inte med.

I biografin förklarar han att det största ansvaret under Gyllen Tiders comeback ligger på honom – han kommer att skriva majoriteten av låtarna. Han kommer att stå för kontakter inom såväl skiv- som bokningsbranschen.

Och – han har mest att förlora.

De andra får 6 miljoner var

Per Gessle tycker att de övriga medlemmarna sitter i en guldsits.

Utan hans maskineri skulle de hamna i ett förhandlingsläge som han jämför med att vara snäppet under artister från tv-serierna ”Idol” och ”Popstars”.

Kontentan blir att Gessle, som han själv utrycker det i boken, sätter ”ett pris på sin medverkan”.

Prislappen blir helt enkelt att han får mest. I boken redogör han för att de övriga medlemmarna får mer än 6 miljoner kronor vardera – enbart för turnén. Hans egen del hålls hemlig.

Efter vad som beskrivs som bitvis bittra diskussioner enas bandet i december och onsdagen den 21 februari 2004 inleds inspelningarna av ”Finn 5 fel!”, det första studioalbum från Gyllene Tider på 20 år.

– Det gick otroligt smidigt, med tanke på de obehagliga förhandlingarna innan. Det skulle ha kunnat bli slagsmål eller bitter stämning men vi hade kul. Per var också förvånad, säger Anders Herrlin i boken.

”En sorts mognad”

Också andra medlemmar beskriver arbetet som lättsamt och roligt.

Per själv berättar att det mot slutet av inspelningarna inte fanns några ”egomarkeringar”.

– Mitt ego krävde inte att jag skulle bestämma allting, det kändes inte så viktigt längre. Det var väl en sorts mognad från min sida – och det bidrog förstås till att stämningen blev suverän, säger han.

”Finn 5 fel!” släpps den 9 juni och säljer enligt biografin 150 000 exemplar på två veckor.

Men framför allt bereder det vägen för vad som kommer att bli turnén som började i Halmstad – och slutade i historieböckerna.

Ses av hundratusentals

Under sommaren 2004 ses Gyllene Tider av 492 252 personer.

Efter resans sista anhalt blickar Per Gessle ut över en tom arena och konstaterar för Aftonbladet:

– Jag tror inte att något band under min livstid kommer att vara i närheten av något liknande.

Publicerad: