Beck (artist)

Becks mångsidighet räddar en sval show

Av: 

Natasha Azarmi

Beck är mer färgglad i musiken än på bild.
Beck är mer färgglad i musiken än på bild.

MUSIK

KONSERT Becks besök på Gröna Lund lämnar inget större avtryck.
Men vi får åka rolig bergochdalbana genom hans stora karriär.

Betyg: 3 av 5 plus
Beck
Plats: Gröna Lund, Stockholm. Publik: ca 5000. Längd: 90 minuter. Bäst: "Debra" och "E-pro". Sämst: Låtarna från fjolårets "Colors" går inte hem i kväll.


Det finns ett fantastiskt klipp på Youtube där en 23-årig Beck intervjuas av Sonic Youth-sångaren Thurston Moore.

— Du ser ut att vara 45, säger Moore.

Beck svarar kolugnt:

— Jag känner mig som 60.

Beck fyller så lite som 48 i år. Med en karriär som gått i 180 är det lätt att glömma. Han har släppt 13 fullängdare varav två — "Odelay" och "Sea change" — hamnat på tidningen Rolling Stones lista över de 500 bästa albumen någonsin.

Han har vandrat fritt mellan rock, soul, hiphop, elektroniskt och country, sålt platina fyra gånger om och vunnit otaliga priser.

Med fjolårets "Colors" i bagaget vill Beck leverera en färgsprakande show. Han säger att han vill åka "that high" och pekar på Fritt Fall. Men vi hamnar ofta bland de flygande elefanterna.

De nya låtarna går inte hem i kväll och det kniper till i magen varje gång sångaren riktar micken mot folkhavet och det blir tyst.

Beck påpekar att han har en väldigt avslappnad publik framför sig. De förstår vinken och hoppar allt de kan till "I'm so free". Glädjen smittar av sig på huvudpersonen.

Efter det blir de starka stunderna fler. Som när alla 5000 klappar med i "Black tambourine". Eller när Gröna Lund ekar av det instrumentala partiet i "E-pro" och publiken headbangar så det ser ut som att deras huvuden ska flyga av.

Och såklart, den magiskt rungande allsången under ”Loser”. Plötsligt är det 1994 igen.

Men det blir som bäst när kraven på både artist och åskådare försvinner, när den storslagna showen förvandlas till en intim spelning.

Beck ställer sig ensam på scen och sjunger "Lazy flies" efter ett önskemål från publiken.

Han frågar var man går på romantisk dejt i Stockholm. "Max!", skriker någon och i "Debra" sjunger Beck istället "I'm gonna take you up to Max". Publiken jublar i extas.

Spelningen på Gröna Lund lämnar knappast något avtryck i historien om Beck. Men det blir en trevlig resa genom hans stora karriär.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE

Ed Sheeran – från hemlös till världens största artist

ÄMNEN I ARTIKELN

Beck (artist)

Musikrecensioner

Gröna Lund