Fiolhoben är för kass

MUSIK

FOLKPOP I vårt grannland Norge har Rybaks debutskiva bland annat fått högsta betyg av Aftonbladets kära kompistidning Verdens Gang.

Det är naturligtvis inte riktigt klokt. Men det är en gammal sanning att framgång och patriotism kan förblinda, fördumma och korrumpera.

Och det första huvudet som får rulla är, well, ett nödvändigt perspektiv.

Alexander Rybaks utklassning i Eurovision song contest var givetvis imponerande. Men fiolhoben vann samtidigt en underhållande tävling som tyvärr inte betyder ett smack utanför tv-rutan. Musiken är helt enkelt för kass och marknadsanpassad.

Vem av årets deltagare kommer att spela in en skiva som håller i några generationer framöver? En ”Blonde on blonde”, en ”Like a virgin” eller en ”Actually”? Förlåt, det var en retorisk fråga. Rätt svar är – ingen.

Låter som ”Smurfhits”

Den som exempelvis blir förtrollad av Rybaks irländska folkvisa ”Roll with the wind” har nog aldrig lyssnat på The Waterboys album ”Fisherman’s blues”. Och den som kan svälja de sentimentala musikal- och gammelmodiga Tin Pan Alley-numren – med texter där magiska delfiner och tretton stycken hästar simmar omkring – kräver inte mycket av sin pop.

Det finns små ljusglimtar. Särskilt när Rybaks stråke får glöda i låtar som, med lite god vilja och stor fantasi, skulle kunna vara skrivna av Paul McCartney. Och refrängen i en viss ”Fairytale” är givetvis odiskutabel.

Men för det mesta låter det bara som att den famösa barnskivan ”Smurfhits” har lärt sig att spela fiol.

Bästa spår: ”If you were gone”.

ARTIKELN HANDLAR OM