Johnny Cash

– Pappas liv föll samman

Av: 

Emily Asserbäck

MUSIK

Rosanne Cash: Kändisskapet var fruktansvärt

Rosanne Cash går i pappas fotspår – trots avsmaken för kändisskapet.

För Nöjesbladet berättar hon om filmen ”Walk the line”, musiken och uppväxten med Johnny Cash.

– Pappa var drogberoende. Han hade inget privatliv, säger Rosanne Cash, 54.

I går gästade Rosanne Cash tv-programmet ”Skavlan” och framförde Bob Dylans låt ”Girl from the north country” från nya coverskivan ”The List”.

Berättelsen om hur plattan kom till började när countrydottern hoppade på sin pappas turné efter high school. Då visste hon ingenting om amerikansk country- och folkmusik, utan nynnade på kalifornisk pop och The Beatles. Detta fick hennes pappa Johnny Cash att skriva en lista på 100 låtar som han tyckte att dottern skulle ha koll på. Han gav henne listan och sa ”This is your education”.

”Det är mitt arv”

Tvekade du inför att släppa skivan?

– Jag tvekade eftersom jag trodde att folk skulle tro att jag bara skor mig på min fars namn. Men min man sa ”nej, det är din lista, han gjorde den till dig”.

Hur känns det nu?

– Det känns bra. Det är mitt arv och det är något som jag aldrig skulle kunna ha gjort om min pappa fortfarande levde. När ens föräldrar är i livet tänker man inte på vad de lämnar efter sig, vad man ärver.

Om du skulle göra en lista till dina barn, hur skulle den se ut?

– Jag skulle ha med Marvin Gayes ”Whats going on” och Bruce Springsteens ”Born to run”. Det skulle vara en del låtar från min pappas lista men mer soul och rock. Om det inte bara var amerikansk musik så skulle The Beatles definitivt vara med.

Hur påverkade det dig att växa upp med en superkänd pappa?

– Jag tyckte att kändisskapet var fruktansvärt. Min pappa hade inget privatliv, han var drogberoende och mina föräldrar skilde sig. Hans liv föll samman.

Fick ett råd

När du bestämde dig för att bli musiker, vad gav din pappa dig för råd?

– ”Ta bara hand om dina barn först”. Det var det enda råd han gav mig och det har jag följt.

Vad tyckte du om filmen ”Walk the line”?

– Ingen vill se en Hollywoodversion av sin egen barndom. Jag tycker skådespelarna gjorde ett bra jobb, men det var inget för mig. Man kan inte koka ner ett liv till två timmar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp smidigt startkit här

Dentway

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Johnny Cash

Skavlan