Tillbaka till rötterna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-16

Precis som för 17 år sedan utgår allt från trummorna och ett makalöst flow

Fröet till The Roots såddes när trumslagaren Ahmir Khalib ”?uestlove” Thompson och rapparen Tariq ”Black Thought” Trotter träffades på The Philadelphia High School of Creative Performing Arts.

Båda två var fanatiskt intresserade av hiphop och ingen av dem hade råd att köpa två skivspelare, en mikrofon, ett par hundra vinylskivor och annan nödvändig utrustning. I stället fick de nöja sig med ?uestloves trumset och Black Thoughts röst.

Duon började uppträda i skolan, på gatan och på diverse talangshower. De värvade basisten Leon Hubbard och rapparen Malik B och fick snabbt ett växande rykte på mind re scener runt Philadelphia och New York.

The Roots två förs ta album, ”Organix” och ”Do you want more?!!!??!”, satte tonen. Gruppen var i början av 90-talet ett av få hiphopband som uteslutande använde liveinstrument, något som det då varande skivbolaget inte var sena att poängtera. The Roots marknadsfördes som ett riktigt band som – och detta är en missuppfattning – före drog riktiga instrument framför samplingar.

The Roots låg också rent ideologiskt så långt från 50 Cent det går att komma. De drev så ofta de kunde med hiphop musikens mest uttjatade klyschor och lät social medvetenhet och utbildning överrösta vapen skrammel och hallick propaganda.

Gruppen har därför aldrig riktigt omfamnats av artistkollegor och kritiker som föredrar hiphopmusikens hårdaste skola. Däremot har de alltid haft rockfansens respekt. Och de är fortfarande ett sorts husband för nusoulrörelsen – ?uestloves ambitiösa afro har synts bakom Common, D’Angelo, Erykah Badu, Jill Scott med flera.

The Roots karriär kan ses som ett enda långt blaxploitationjam, uppdelat på sju skivor. Förra skivan, ”Phrenology”, är utan tvekan deras mest komplexa och uppfinningsrika album hittills.

”The tipping point” är betydligt rakare och enklare. The Roots koncentrerar sig uteslutande på grundläggande beståndsdelar som beats, rim och melodier. Och precis som för 17 år sedan utgår alltihop från Brother ?uestloves trumset och Black Thoughts maka lösa flow.

Ingen klarar i dag av att kombinera hiphop, jazz och rock på ett bättre sätt.

The Roots

Lyssna på The Roots

Markus Larsson

ANNONS

Följ ämnen i artikeln