Dans dygnet runt - Docklands återuppstår

Publicerad:
Uppdaterad:

MUSIK

En motpol till ”köttmarknaden”

1 av 3
Anders Varveus startade Docklands 1995. Nu skakar han liv i den igen, med Monsteras och Dans Dakars vd Karl Törnros. Foto: Magnus Wennman.

Den legendariska raveklubben Docklands återuppstår – i tre dygn. Bakom klubben och strobarna står grundaren Anders Varveus.

– På Docklands går man inte för att ragga, utan för att dansa, säger han.

Det är 20 år sedan Docklands orsakade löpsedlar och moralpanik. Ravekommisionen bildades och Gudrun Schyman var på den mytomspunna klubben och tog ett par danssteg.

Anordnas i industrilokal

Den 20-22 augusti är Docklands åter öppet. Självklart i en industrilokal. För att fira Docklands 20-årsjubileum arrangeras klubben igen, under den elektroniskt inriktade festivalen Dans Dakar. Den nya spelplatsen ligger endast 100 meter från Docklands tidigare lokal, i Nacka, Stockholm.

Just nu jobbar volontärer från tidig morgon till sen kväll med att brand- och ljudisolera den stora hangaren, som beräknas rymma runt 2500 gäster.

”Kramas i stället för att slåss”

Arrangörerna hoppas att stämningen från glansdagarna återvänder.

– Jag drogs inte till ravekulturen för musiken, utan för att jag såg en kultur där folk kramades istället för att slåss. På Docklands går man inte för att ragga, utanför att dansa. Det blir mindre testosteron och mindre bråk, säger grundaren Anders Varveus.

Karl Törnros, vd på Monstera och Dans Dakar, fyller i:

– Till Docklands kom folk för att känna frihet från samhället utanför, med sina normer och hierarkier. På många andra klubbar är det i första hand en köttmarknad. Det här är en motpol till exempelvis Summerburst. Här finns inga vip-köer och inga drinkbord. Det är en demokratisk fest.

Dansa dygnet runt

Docklands kommer att hålla öppet under de tider när Dans Dakar-festivalen är stängd. På så vis kan alla besökare dansa loss från torsdag kväll till söndag lunch, nästan oavbrutet. Precis som på den gamla goda Docklands-tiden.

Det är dock nödvändigt att köpa biljett till Dans Dakar, för att kunna komma in på Docklands.

Bussar och båtar ska ta besökarna mellan festplatserna, och i ravelokalen ska det byggas en relaxavdelning. Det finns även planer på några slags portabla hotellrum för den som faktiskt behöver sova.

Ingen Avicii

Vid dj-spakarna på Docklands utlovas både internationella och svenska namn – och ett konstprogram är på gång. Nästa vecka avslöjas mer.

Men det blir inga bokningar i stil med Avicii eller Swedish House Mafia.

– Nej, det är ingen drömbokning. Den musiken passar bäst på arenor. Det är nutidens pop. Vi har techno och deep house. Vi gör ett rave i ett stort format, säger Törnros.

Lokalen rivs

– Ravescenen mår otroligt bra i Sverige just nu. Och det brukar vara blandade åldrar. Så jag tror vi kommer se både unga besökare och gamla återvändare, säger Anders Varveus.

Gudrun Schyman, som i dag är partiledare för Feministiskt initiativ, har dock inga planer på återvända till Docklands och dansa loss.

– Jag vet inte vad de har för koncept i dag men jag ska i alla fall inte gå dit.

Vad tycker du om kritiken mot Docklands så här i efterhand?

– Det fanns mycket kritik att rikta mot klubben men det fanns också bra saker med den. Men det här var ju väldigt länge sedan.

Efter festivalhelgen kommer lokalen troligen att rivas. Det finns i nuläget ingen plan på fler Docklandskvällar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN