Här är Wells rekordscen

MUSIK

Rhapsody in rock spelar på Sveriges största scen genom tiderna

Foto: ULF NYHLÈN
FÖRSTE SVENSKEN PÅ ULLEVI När Rhapsody in rock med Robert Wells & Co i morgon tar Ullevi i besittning gör de det som första svenska huvudakt någonsin. Scenarbetarna har däremot redan varit på plats i flera dagar. Den rekordstora scenen har tagit fyra dagar att bygga.

Publiksuccén Rhapsody in rock drar bara i sommar in över sjuttio miljoner kronor.

I morgon spelar de som första svenska akt någonsin på Ullevi - på den största scenen i svensk historia.

Välkommen till lyckolandet Wells.

Foto: MAGNUS SUNDHOLM
Robert Wells - kungen av Ullevi.

Rhapsody in rock gör ännu ett segertåg genom Sverige. Med en välmående vinstmaskin i spetsen.

Hela 150 000 biljetter är sålda till sommarens spelningar, och med ett snittpris på 450 kronor ger det 67,5 miljoner kronor i rena biljettintäkter.

Dessutom säljs t-tröjor, skivor och programblad vid varje konsert. Det inbringar nio miljoner i extraintäkter om varje besökare i snitt spenderar 60 kronor i samband med showerna.

En pojkdröm

– Jag har också enorma omkostnader, kan jag lova. Men jag gör det här för min pojkdröms skull, det händer bara en gång i livet och jag vill göra det ordentligt. För bara några år sedan låg jag jäkligt risigt till ekonomiskt och jag är stolt över att jag aldrig gick i konkurs, säger Robert Wells.

Någon längtan efter lyxliv är det inte tal om.

– Nej, jag har inget behov av att plocka ut en massa pengar. Man kan ju bara köra en bil i taget, eller hur? Jag vill fortsätta satsa på större musikprojekt och är glad över att ha en buffert.

Ett helt samhälle

Hans skapelse är inte bara en sanslös publikmagnet.

Rhapsody in rock-turnén är faktiskt ett eget självförsörjande samhälle - med egen sjukvård, eget tvätteri och en egen kock.

Bakom kulisserna arbetar egna sminkörer, kostymörer, sömmerskor och horder av tekniker. Personalen bor dessutom i ”hotellbussar”, och den omfattande elförsörjningen fixas av en dieselgenerator.

– Allt vi behöver är färska råvaror, annars är vi helt självförsörjande. Resten av Göteborg kan bli strömlöst, men vi kommer att kunna framträda på Ullevi i alla fall, säger turnéproducenten Peter Jägerhult.

Utsålt Ullevi

I morgon kväll spelar de inför 36 000 människor på ett utsålt Ullevi.

Den enorma scenkonstruktionen, som är uppbyggd på arenans långsida, är 82 meter bred och tar fyra dagar för 65 man att bygga. Ljudanläggningen är rekordstor och i scentaket hänger samma effektljus som användes i Millenniedomen i London inför millennieskiftet.

Lovar att njuta

– Visst är det nervöst. Det är tveklöst den största scenen som byggts i Sverige och den största turnéproduktionen någonsin, säger Peter Jägerhult.

De internationella giganterna har redan stått där.

När Robert Wells i morgon kliver ut på Ullevi-scenen gör han det som första svenska huvudakt någonsin.

– Jag är lite dålig på att njuta i stunden. Men den här gången har jag gett mig fan på att njuta av varje ögonblick, säger han.

Scenen i siffror

Scen

Ljud

Ljus

Ström

Arbetsstyrka

Självförsörjande

Björn Solfors