En riktigt kul schlagerfest

MUSIK

Klassen på artisterna är ju inte densamma.

Men det kompenserar Christer Björkman, Magnus Carlsson, Richard Herrey, Charlotte Nilsson och Nanne Grönwall med lust och gott humör.

Därför blir "Den stora schlagerfesten" nästan lika rolig som det legendariska medleyt i Melodifestivalen 2000.

Foto: ÅSA SJÖSTRÖM
BRILJANT PARODI Är det inte... Nej, självklart är det inte det. Dock är det en briljant parodi av Afro-Dite som Nanne Grönwall, Christer Björkman levererar. Deras tolkning av "Never let it go"-dansen kommer att orsaka skrattkramper sommaren lång.

Det är säkert ingen jämförelse det här glada kompsigänget vill bli utsatt för, men den går inte riktigt att komma förbi.

"Den stora schlagerfesten" går liksom ut på att en samling gamla melodifestivalrävar tillsammans, och ofta i fartfyllda medleyn, sjunger klassiker från tävlingen hela landet älskar att hata.

Inte lika bra

Så det spelar ingen roll att Christer Björkman och Richard Herrey turnerat med ett liknande medley sedan slutet av nittiotalet. Alla kommer att tänka på den där fenomenala kvällen på operan i Göteborg, när Berghagen och Skifs och Carola och alla de andra skrev om den svenska nöjeshistorien.

Det här är inte lika bra.

Vilket säger sig självt.

De fem festarrangörerna på Solliden har inte den lyskraften, inte den sångkapaciteten och inte det svänget.

Men de gör det rätt bra ändå, faktiskt.

Röd tråd saknas

Man kan anmärka på vissa detaljer. Som att det saknas röd tråd i upplägget. Och att vissa av de medverkandes egna bidrag får större utrymme än vad de bidragens historiska värde egentligen motiverar.

Det jag minns när jag går ner för den svettiga backen mot parkeringen är emellertid det lustfyllda, det entusiastiska och det dedicerade i föreställningen.

Elegant dans

Man behöver inte tvivla på att såna som Björkman och Nanne Grönwall verkligen ä l s k a r det här projektet.

Jag minns också briljansen i några enskilda nummer.

Som den rätt fantastiska Afro-Dite-parodin, med Björkman som ställföreträdande Blossom Tainton och Magnus Carlsson som Kayo.

De utför "Never let it go"-dansen med häpnadsväckande elegans - eller vad man ska kalla det - och kommer att orsaka skrattkramper sommaren lång.

Gör Carola-medley

Samma herrar, plus Richard Herrey, är inblandade i ett Carola-medley som får oss att tro att det är tisdagskväll igen och Carlotte Nilsson och Nanne är utmärkta som Frida och Agneta i ABBA-kapitlet.

Så, karisma-orgien från Göteborg förutan - visst blir det här en rolig schlagerfest.

Den stora schlagerfesten Plats: Skansen, Stockholm. Publik: Som en halv allsångspublik ungefär. Längd: Närmare två timmar. Bäst: Afro-Dite-parodin är helt briljant. Sämst: Låtkvaliteten varierar ju ganska hysteriskt. Fråga: Krogshow till hösten?

Per Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM