– Turnén fick Marie i form

avPer Bjurman

MUSIK

Gessle har roligare än nånsin med Roxette – nu finns planer på att återförena Gyllene Tider

1 av 4 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Marie Fredriksson och Per Gessle gör återigen succé med Roxette.

Han har roligare än någonsin med Roxette – för att ingenting längre står på spel.

Och snart kan Per Gessle ta Gyllene Tider på samma slags resa, men bara om Marie Fredriksson mår bra.

– Turnén har varit världens konstigaste rehab, hon är i form igen. Vad vi gör i fortsättningen beror på hur hon reagerar på att inte spela, säger han.

Foto: Pontus Höök
I söndags uppträdde Marie Fredriksson och Per Gessle med sitt Roxette för första gången på 20 år i New York. ”Det är konstant allsång på spelningarna”, säger Gessle.

Nöjesbladet möter Per Gessle, 53, i samband med den första Roxette-spelningen i New York på 20 år.

När man ser uppståndelsen på Beacon theatre på Manhattans Upper West Side skulle man väldigt lätt kunna tro att Per Gessle och Marie Fredriksson, 54, är på väg att återerövra USA igen.

Men inte alls.

De försöker inte ens.

Känner inte igen dem

– Nej, vi har ingen strategi längre. Alls. Vi har lämnat det där bakom oss, säger Per när vi träffar honom i det minimala krypin som kallas loge på Beacon.

– Och alla är rörande överens om att det här är den roligaste turné vi gjort. Vi behöver inte ta hänsyn till några skivbolag, ska inte lansera någon skiva och har inga ambitioner att erövra världen på nytt. Det är snarare tvärtom, de viftar på oss och vi kommer och spelar.

Men mottagandet i Nordamerika – inklusive New York – har ändå varit värdigt regelrätta erövrare.

– Ja, helt fantastiskt. Men det är lite speciellt här i USA. Med tanke på hur mycket radiospelningar vi fortfarande får här borta borde vi sälja ut Madison Square Garden, men precis som för tjugo år sedan spelar vi alltså på en teater, fortsätter Gessle.

– Människor här känner igen låtarna väldigt väl, men inte oss som artister. Det är konstant allsång på spelningarna.

Frågan är om Sverige också får stämma upp i rungande allsång framöver – för planer på en ny återförening med Gyllene Tider finns.

”Ingenting är klart”

– Vi har pratat om det varje år sedan 2009 och jodå, vi är ”on speaking terms”. Det har vi varit hela tiden, vi bara tycker olika, säger Per med ett snett leende.

– Men ingenting är klart, så jag kan inte konfirmera. Först måste vi ta ställning till vad vi ska göra med det här bandet. Framför allt handlar det om Marie. Den här turnén har varit världens konstigaste rehab, hon är ju igång nu och frågan är hur det påverkar henne att ta två år off. Det kanske är bäst för henne att vi fortsätter spela, jag vet inte. Det är svåra frågor.