Han kör över – och kramar om

MUSIK

Winnerbäck firade 30-årsdagen hemma

1 av 4

LINKÖPING. "Va, är han inte äldre?"

Jag får kommentaren från flera av varandra oberoende vänner när jag berättar att Lars Winnerbäck ska fira sin 30-årsdag tillsammans med 8300 fans på ett utsålt Cloetta Center i födelsestaden Linköping.

Men så är ju detta också landets mest lillgamle artist. Hans uttryck och framtoning har alltid varit betydligt äldre än han själv.

Ville vara Sundström

I början ville han vara Stefan Sundström, numera lyckas han väldigt bra med att vara en lika traditionellt "den tänkande, romantiske mannen av folket"- rockande artist som Ulf Lundell, om än med ett lite rakare tilltal.

Störst i världen är han givetvis i Linköping, där han bjuder in till generöst kalas med ballongregn, godispåsar till alla, prominenta artistkompisar på scen och ett set fullt av publikfavoriter.

Allsången dånar

Allsången dånar i nummer som "Hugger i sten" och Dylan-översättningen "Som en hemlös själ". När Winnerbäck försöker introducera "Över gränsen" blir han avbruten av en rullande "Jag må han leva".

Visst. Jag har rejält svårt för somliga av de värsta bredbentheterna i både text och musik, men kan återigen inte låta bli att imponeras av förmågan att både köra över och krama om sin publik.

Tre plus, som vanligt. Men ovanligt glada sådana.

Winnerbäcks gäster i går

Håkan Steen

ARTIKELN HANDLAR OM