Hansi Schwarz är död

Publicerad 2013-01-11

Grundaren av Visfestivalen i Västervik, Hansi Schwarz är död.

Han avled natten till fredag i Lund efter en längre tids sjukdom, uppger Sveriges Radio P4 Kalmar.

Hansi blev 70 år.

Hansi Schwarz föddes i Tyskland men kom som treåring till Sverige med de vita bussarna i andra världskrigets slutskede. Han var en av grundarna av 60-talsbandet Hootenanny Singers, där Abbas Björn Ulvaeus också ingick. Gruppens folkmusikbaserade stil gick stick i stäv med den rådande Beatles-,Tages- och Hep Stars-febern i landet.

Svensktoppsrekord

Deras tolkningar av bland andra Dan Andersson och Evert Taube fast med stämsång gav rader med hits. "Gabrielle", "Där björkarna susa" och "Omkring tiggarn från Luossa" var några av gruppens största framgångar. Sammanlagt 40 av gruppens låtar har legat på Svensktoppen. Just "Omkring tiggaren från Luossa" låg hela 52 veckor på listan 1972-73.

Kvartetten var även flitiga på turnéfronten och gjorde en sommar 168 spelningar.

Återträff

Så sent som i november arrangerades en slags återträff med de tre kvarvarande medlemmarna i Hootenanny Singers, Hansi Schwarz, Björn Ulvaeus och Tony Roth, i samband med en konsert i Lund då Östen med resten spelade bandets musik.

1966 grundade Hansi Schwarz Visfestivalen i Västervik som han ledde fram till sin död. Festivalen har utvecklats till en av Sveriges viktigaste för visa och folkmusik. I somras arrangerades den 47:e upplagan och planeringen pågår inför årets festival.

Hansi Schwarz blev 70 år.

Mikael Forsell/TT Spektra, Henrik Larsson/TT Spektra

ANNONS