Housens historia - 30 låtar som betydde ALLT

Olle Kvarnsmyr tar dig genom en dansant historia mellan 80-talet och början på 2000-talet

Publicerad:
Uppdaterad:
Frankie Knuckles
Frankie Knuckles

MUSIK

Trettio betydelsefulla houselåtar.

Eller i varje fall betydelsefulla för mig som har levt med elektronisk dansmusik hela mitt liv.

Låtarna är i kronologisk ordning. Från Chicagos spännande klubbar till det mer kommersiella 2000-talet där mafiosornas spektakulara fläskhouse på tre utsålda Friends Arena blev själva crescendot.

80-talet

1. Jesse Saunders - On & On
Första housetrudeluttten någonsin. Inte riktigt världens bästa låt men den innehåller ljudelement som i åratal fanns på all house.
2. Marshal Jefferson - Move Your Body
Kanske den första househiten. Här börjar det hända grejor. Till den här låten sprätte många sina oskuldsfulla housefötter.
3. Mr Fingers - Can You Feel It
Mörkt och atmosfäriskt. På med lurarna och fantisera dig bort till mystiska lagerbyggnader i Chicago där drinkarna är starka och klientelet spännande.
4. Farley ”Jackmaster Funk” - Love Cant Turn Around
Ojoj, nu börjar det svänga rejält. Pianon och en hejvilt gormande Jackmaster satte eld på dansgolvet både i London och de amerikanska storstäderna
5. Steve ”Silk” Hurley - Jack Your Body
Första houselåten att ligga etta på Englandslistan 1987. Detta utan att låten spelades på radion och att låten endast fanns tillgänglig på 12-tumsvinyl.  
6. M/A/A/R/S - Pump Up The Volume
Även denna låt hamnade på förstaplatsen i England och började göra housen kommersiell. Låten satte även rejält igång samplingsdebatten då ”Pump Up The Volume” innehöll samplingar från över 30 olika låtar.  
7.Coldcut, Eri B & Rakim -  Paid In Full ”Seven Minutes OF Madness The Coldcut Remix
Egentligen kanske mer hip hop även om låten innehåller flera houseelement. Låten spelades dock på houseklubbarna trots det lite mer hip hoppigare soundet.  
8. Weekend - Todd Terry Project
Todd Terry var en riktigt tuff katt i New Yorks klubbliv. Hans tidiga still var en mix av disco, house och hip hop. Personligen var det en fantastiskt vacker och lång krocketälskande dam som gav mig den här skivan på vinyl. Ett par heta krocketkvällar med den långa damen och Todd på bergsprängaren övertygade mig rejält om svänget.
9.  Jungle Brothers - I House You
Även denna låt var Todd Terry iblandad i. Kanske den långa krocketälskande damen övertygade mitt sinne lite väl mycket gällande Todds storlek men äh, det svänger ju
10. Li´l Luis - French Kiss
I Stockholm fanns det i slutet av 80-talet en het klubb som hette Batclub. Där hängde stans alla tuffa dj:s och folk som gillade att dansa till det nya heta - gärna på högtalarna. French Kiss var under Batclubs storhetstid kanske det absolut coolaste som någon någonsin hade hört. Observera den ekivoka orgasmen som plötsligt dyker upp för att sen ta låten till ett nytt crescendo. Ett rejält stycke porrhouse för de icke blyga.
11.  Maurice - This Is Acid House
Nu börjar det dyka upp smileygubbar på skivomslag och t-shirts. Knarket började flöda rejält i och med acid housen intåg. Drogen Extacy tar ett rejält grepp över Storbritanniens klubbliv. Maurice försöker förklara det hela med låten This Is Acid House.
12: Inner City - Good Life
Med rötterna i technomeckat Detroit kom Inner City och spred sitt budskap om ett bättre liv

90-talet

13. Madonna - Vogue
Oj vad det voguades när Madonna släppte denna kommersiella houserökare. Första housiga låten att toppa Billboardlistan i USA
14. KLF - What Time Is Love
Legendariska KLF dyker upp och blandar acid house med kossor och rap. Som jag älskar den orkestern.
15. Robin S - Show Me Love (Stonebridge Remix)
Svenska dj:n Stonebridge fick en 1993 en monsterhit med Show Me Love. Låten har på något sätt överlevt och spelas än idag väldigt frekvent både i radio och på klubb.
16. Armand van Helden - Proffesional Widow
Nattklubbskung från Boston som har haft en karriär som har gått upp och ner ända sen tidigt 90-tal. Det här är hans första rikitga hit från 1996. En remix åt Tori Amos. Armand är alltid cool och stod även bakom dansrökarn Barbra Streisand för ett par år sedan.

17. Leftfield - Open Up
Med sång av den ylande punkikonen John ”Johnny Rotten” Lydon är det här en personlig favorit. Har personligen kurerat olycklig kärlek med hjälp av denna låt.
18. CJ Bolland - Sugar Is Sweeter
När du väl har lyckats ta dig genom den olyckliga kärleken är detta låten att dänga på - alldeles för högt. Låten startade speed garage-trenden.
19. Daft Punk - Da Funk
1992 fanns det ett mediokert rockband som hette Darlins. Bandet recenserades surt av Melody Maker som tyckte bandet lät ”daft punk” vilket betyder ungefär dum punk. Bandet höll med i smyg. Dumpade den klassiska rocksättningen, bytte namn till just Daft Punk, lärde sig läxan, släppte Da Funk och återkom med superalbumet Homework.
20. St. Germain - Rose Rogue
Hetsig blandning av jazz och house. Franskt och härligt. Bara att korka upp en flaska rött och starta festen,
21. Chemical Brothers - Leave Home
Kemibröderna kastade in ett rockigare sound i housen och startade tillsammans med Fat Boy Slim Big Beat-soundet
22. Fatboy Slim - Right Here Right Now
Och här är Fatboy Slim eller Norman Cook som han egentligen heter. Låten är en riktig rökare som många dj.s har börjat sina set med.
2000-talet

23. Röyksopp - Eple
Kanske inte kan kategoriseras som house men nästan. Norska Röyksopp gjorde 2000-talets början lite flörtigare och roligare med deras varma sound.
24. Eric Prydz - Call On Me
Första svenska houselåten att bli en världshit. Konstig porrig gympavideo.
25. Benny Bennassi - Satisfaction
Italiensk houseproducent som fick in housen på lite mer electrofierade stigar. Italo disco för 2000-talet.
26.Gnarls Barkley - Crazy
Snällhouse om det nu är house. Crazy!
27. Bob Sinclar - Love Generation
Snällhouse igen. Men snällhouse gör dig glad. Så är det bara.
28. Tiesto - Chasing Summers
Nederländska Tiesto kanske är the hardest working dj in the world och den första dj:n att sälja ut en arena.

29. David Guetta ft Kelly Rowland - When love takes over
Kanske världens trevligaste fransos. Åker runt jorden och pumpar ut house till massorna.
30. Swedish House Maffia - Greyhound
Fläskhouse så det står härliga till. Här är mafiosorna i sitt verkliga esse. Upp med armen - veva! Eller som den dansanta trion själva säger: ”We gonne fuck this club in the pussy”.

Publicerad:

LÄS VIDARE